Tragedi nära att stoppa Glommens Bryggeri

Lars Andersson och Sven-Erik Torstensson grundade Glommens Bryggeri efter att den tredje kompanjonen omkommit i en olycka. Foto: Privatbild

Precis när alla tillstånd var klara och Glommens Bryggeri söder, norr om Falkenberg, skulle dra igång drabbades de av en tragedi. En av de tre grundarna omkom i en olycka.

– Andreas och jag började brygga 2012 och vi höll på i några år. Sedan kom en tredje kille in, Sven-Erik Torstensson, som är entreprenör och hade mer storartade planer än vad vi hade. Men det dröjde tills 2017 innan vi kom igång och det var först förra året som vi fick tillstånd att börja brygga, berättar Lars Andersson på Glommens Bryggeri.

– När vi väl fick tillståndet åkte jag och Andreas iväg för att åka skidor och då omkom han tragiskt i en skidolycka. Bryggeriet hängde på en skör tråd, men vi ville fortsätta ändå. Andreas hade dragit i så många trådar och jobbat så mycket med det och det hade varit respektlöst att bara lägga ned.

Det gjorde de inte heller. Lars och Sven-Erik körde på. I början var bryggeriet alldeles för underdimensionerat. De hade ett bryggverk på 50 liter och några Falkenbergsrestauranger som kunder.

– Vi hann knappt sätta på kapsylerna innan ölen tog slut, säger Lars.

Så det fick bli ett nytag och i dagarna sitter Lars och Sven-Erik och väntar på ett nytt bryggverk och annat smått och gott och så har dessutom deras respektive blivit delägare så att de kan få hjälp med marknadsföring och administration

– Vi har fått tag på en ny lokal som vi håller på att renovera och har beställt ett bryggverk på 250 liter. Sen kommer vi att ha tankar på sammanlagt 2500 liter.

– Det är ett fyrstegsbryggverk som gör att vi kommer att kunna ha flera bryggningar igång samtidigt, men det kommer först om en månad. När allt är klart räknar vi med att kunna producera 2500 liter i månaden.

Nästa steg är att komma in på Systembolagets lokala sortiment med något av deras öl. Öl som Lars beskriver som motsatsen till extrema.

– Inte alla gillar extrema öl, oftast är det små detaljer som gör en god öl och så ska den även gå att kombinera med en bit mat utan att ta över. Men det vi glöder för mest så är tanken att bakom varje ölsort vi gör så ska det finnas en historisk händelse från Glommen. Det har varit en händelserik plats genom historien.