Tomme Arthur hyllas med fint pris i USA

Russell Scherer Award är ett av de finaste priserna som finns inom ölbranschen i USA. I år gick priset till Tomme Arthur på Lost Abbey.

Russell Scherer award for Brewing Innovation är det fullständiga priset som instiftades 1997 och har en hög status i USA. Vinnaren röstas varje år fram av de tidigare pristagarna, och där finns namn som Vinnie Cilurzo, Russian River Brewing, Matt Bryndilson, Firestone Walker och Ken Grossman från Sierra Nevada.

I år gick alltså priset till Tomme Arthur, som startade Lost Abbey 2006 tillsammans med Gina och Vince Marsaglia från Pizza Port. Längs vägen har man också bland annat lanserat varumärket Port Brewing.

Tomme Arthur får priset av framför allt två anledningar. Dels för att han var väldigt tidig med att brygga öl med brett i USA. Det skedde i samarbete med Peter Bouckaert, som anställdes av New Belgium på 1990-talet och som anses vara den som tog surölen till USA.

En annan anledning är det suröl som Tomme själv ansvarat för på Lost Abbey, och särskilt lyfts ölen Red Poppy och Cuvee de Tomme fram. Båda de ölen har vunnit guldmedaljer vid World Beer Cup och Great American Beer Festival.