Tobbes ölsamling en av landets bästa

Bildspel

Bild 1 av 16

Hvergang! Tobbe Johansson tillsammans med den berömde Preben.

 

Det finns många som samlar på ölprylar. Men få är så engagerade som Tobbe Johansson. Häng med oss till Sveriges kanske bästa samling.

Han är noga med att berätta att hans samling inte är den största i Sverige. Men om den är den bästa låter Tobbe Johansson vara osagt.

– Alla samlar på olika saker, men den här står sig nog ganska bra bland alla samlingar, säger han.

Vi träffas i hans lägenhet i Göteborg och det är ingen tvekan om att ölintresset är stort. Han är delägare i Majornas bryggeri och gillar öl i allmänhet. Men det är när det gäller ölprylar som det blir riktigt nördigt. Två av de tre rummen är helt fyllda med skyltar, flaskor, burkar, brickor och allt du kan tänka dig som är ölrelaterat.

– Jag började att samla på 1970-talet, då var det många som samlade på ölburkar. Sedan har det bara fortsatt och jag kommer nog alltid att ha det här intresset, säger han.

Han har ingen aning om hur många olika föremål han har i sina två rum. Eller om sanningen ska fram är det faktiskt en del ölprylar även i köket och hallen. En del av sakerna har dessutom ett högt värde.

– Det finns nog saker här som är värda runt 30 000 kronor i alla fall. Framför allt är det skyltar som brukar springa i väg.

Han säger att han i dag lägger mindre tid än tidigare på samlandet, men trots det håller han regelbundet koll på olika sajter där det kan dyka upp spännande föremål.

– Det är jakten som är det mest spännande, den är roligare än att ha själva grejen. Sedan leder samlandet till ett intresse för historian också. Man lär sig vem som var bryggmästare vid vissa tider och annat.

De två rummen har en uppdelning med danska prylar i ett rum och svenska i det andra. Att titta runt där blir en resa i tiden på flera sätt,. Många av bryggerierna i samlingen bryggde sina sista öl för många år sedan, och förr i tiden var heller inte alltid reklamen sådan att den passerat de granskande ögon som finns i dag.

Ett annat sätt att hitta nya prylar är de träffar som anordnas för samlare.

– Det är trevliga träffar och det blir mer socialt också. Där kan man dessutom vara nörd fullt ut och veta att folk begriper vad man pratar om, säger Johansson.