Tioårsjubileum för klassisk saison

Bildspel

Bild 1 av 4

Nu är bryggningen av den tionde Södvik Säsong avklarad. Från vänster Anders Olsson och Robin Andersson, Eskilstuna Ölkultur, Gustaf Waesterberg, Håkan Lundgren och Jens Skrubbe.

 

Nu har Södvik Säsong bryggts för tionde gången. För att uppmärksamma jubiléet görs det även en starkare specialversion av ölet i år.

Det var 2010 som Södvik Säsong bryggdes för första gången. Då skedde det hos Sigtuna Brygghus och i en betydligt mindre mängd än i dag.

– Vi var relativt tidiga med att brygga saison i Sverige, säger Jens Skrubbe.

Det var han och Gustaf Waesterberg som först fick idén till ölet, men även Håkan Lundgren kom med i projektet. Lundgren har betytt mycket för svenskt öl och var bland annat med och startade upp Nils Oscar och Sigtuna Brygghus.

– Jag och Håkan var öldomare samtidigt en gång och efter några öl frågade jag om han ville vara med. Det ville han, säger Skrubbe.

De tre satte sig i Rosersberg och provade olika öl för att se hur de ville ha sin egen brygd. Till slut fastnade man för att sikta någonstans mellan Saison Dupont och Glazen Toren Saison d’Erpe-Mere.

Första årets bryggning gjordes alltså hos Sigtuna Brygghus och sedan bryggdes ölet hos Ängöl i Kalmar i två år. Därefter har det varit Eskilstuna Ölkultur som svarat för produktionen en gång om året.

– Receptet har ändrats lite varje år, i bland av en slump och i bland har det varit planerat. Jag tycker det är roligt att det är så för det här är en årgångsprodukt. Vi har bytt jäst också någon gång och det året blev ölet starkare, säger Skrubbe.

Tidigare i veckan var det dags att brygga ölet för tionde gången. Eller ölen är en bättre benämning den här gången. I samband med tioårsjubiléet ska det nämligen göras två olika versioner av ölet.

– Den nya versionen blir en supersaison, även om jag inte är så förtjust i det begreppet. Vi siktar på att ha det ölet på storflaska. Tanken är att göra 1000 flaskor, och resten blir på fat, säger Skrubbe.

Den tionde versionen av den vanliga Södvik Säsong kommer det att finnas 3000 liter av, och specialölet bryggs det cirka 1000 liter av.

Det blir mer öl än vanligt, men intresset för produkten har ökat hela tiden.

Den tionde bryggningen ser heller inte ut att bli den sista.

– Vi tar det från år till år, men alla parter är väldigt nöjda med varandra. Eftersom intresset ökar vore det nästan dumt att sluta nu. Så länge de vill brygga ölet åker jag gärna till Eskilstuna några gånger varje år, säger Skrubbe.

I september är det planerat att den tionde upplagan av Södvik Säsong ska släppas på Systembolaget. Det finns också förhoppningar på att specialölet ska dyka upp på Systembolaget under hösten.