Timo toppar jakten på godaste ölen

Hans ambition är att göra riktigt god öl. Men också att dricka riktigt god öl. Nu är Timo Krjukoff en av två i världen som druckit alla de 50 högsta rankade ölen på ölsajten rateeber.com.

Krjukoff, som driver bryggeriet Sahtipaja, nådde sitt mål i helgen när han provade den polska baltic portern Kormoran Imperium Prunum.

– Jag vill göra god öl och jag vill lära mig av de bästa. Jag får veta vad som krävs när jag provar de ölen, säger Krjukoff.

Jakten mot att prova alla de bäst rankade ölen började för ett par år sedan och det är ingen lätt resa. En del av ölen har samlats in tillsammans med ölintresserade vänner i Göteborg.

Ganska många av ölen på listan görs i små mängder, och dessutom förändras listan. Delvis beroende på användarnas betyg, men dessutom ramlar öl ut från listan om de inte bryggts under det senaste året.

Även om en polsk öl blev den sista i hans samling, så är det andra öl som varit svårare och dyrare att få tag på. Russian River Pliny The Younger bryggs bara en gång om året och släpps i princip bara på bryggeriet i Kalifornien till exempel.

Under ganska många år låg Närke Kulturbryggeris Kaggen Stormaktsporter i den absoluta toppen på listan. Men eftersom den ölen inte bryggts på några år finns den inte längre kvar. I stället finns versionen Kaggen Stormaktsporter Börb´nåhallon som enda svenska öl på topplistan.

Här kan du se alla de 50 ölen.