Timbro: Avskaffat monopol inte alls så illa

David Sundén. Foto: Pressbild

Den borgerliga tankesmedjan Timbro går i en ny rapport emot Systembolagets påstående att ett avskaffat monopol skulle leda till 30 procent högre alkoholkonsumtion.

David Sundén, doktor i nationalekonomi, går i rapporten igenom forskningen som Systembolaget stödjer sig på i sitt resonemang om att monopolet förhindrar 30 procent högre alkoholkonsumtion.

Det skulle enligt Timbro motsvara 20 flaskor vin per person och år och dessutom inte stämma – i stället säger man att det skulle handla om maximalt en flaska vin per person och år vid en fullständig avreglering.

En flaska vin i ökad alkoholkonsumtion och år snarare än 20 menar David Sundén i en ny rapport från Timbro. Foto: Pixabay

Om privata aktörer skulle behöva licens för att sälja alkohol går det inte att säga att det skulle leda till en ökning av alkoholkonsumtionen överhuvudtaget, menar man.

– Systembolagets forskare har nått sina höga resultat genom ett hopkok av antaganden som tillsammans blir väldigt missvisande. Det går inte att säga att ett avskaffat alkoholmonopol skulle ha den effekten, säger David Sundén i en pressrelease.

– Det handlar inte om en ökning motsvarande 20 flaskor vin per person och år. Vi pratar på sin höjd om en flaska vin, men inte heller det går att säga för det är så låga volymer att det är svårt att mäta.

Timbros vd Benjamin Dousa anser att det är allvarligt att ett statligt monopol som Systembolaget opinionsbildar på han säger är en felaktig grund.

– Men det här är bara ett exempel på hur Systembolaget över åren har vilselett i sin kommunikation. Vi menar att det är hög tid för en avreglering, eftersom alla bärande argument för monopolet har fallit. Precis som med apoteksmonopolet kommer ingen att sakna Systembolaget när det väl är borta, fortsätter han.

Rapporten finns att ladda ner på Timbro sajt för den som vill läsa mer.