Theresa fixar egen bryggdag för tjejer

Dagarna runt 8 mars, Internationella kvinnodagen, bryggs det öl av tjejer runt om i världen. En av bryggningarna sker hos Theresa McGovern i Gnesta.

Det finns flera organisationer som jobbar med att locka fler kvinnor till ölbranschen. Dagarna runt 8 mars brukar det hända en hel del olika evenemang och så blir det även i år på olika håll i världen. I Sverige blir det bland annat en bryggning i Gnesta, där Den Bryggande Holländaren håller till.

Theresa McGovern håller i planeringen:

– Vi ska brygga en saison med hallon och lime. Det ska bli 800-900 liter och målet är att ölet ska släppas på Systembolaget, säger hon.

Hon driver bryggeriet tillsammans med sin man Wilbert Duijvensteijn. McGovern ser en växande rörelse som jobbar för att kvinnor ska komma in mer i ölbranschen.

– Jag har själv aldrig känt mig åsidosatt men det här är en viktig fråga. Engagemanget har ökat en hel del det senaste året och det är bra.

Ölet har faktiskt redan provbryggts och då fanns ett tiotal tjejer på plats. Målet är att vara ännu fler när ölet bryggs på riktigt 10 mars.

– Vi kan vara max 20 stycken och det vore kul om vi kan bli så många hembryggare och ölintresserade tjejer som möjligt, säger McGovern.

Saison des Femmes blir namnet på ölet som efter att döma av provbatchen kommer att bli riktigt gott.

– Om det här fungerar bra så hoppas jag att vi kan göra samma sak varje år.