Öl bakom de tyska OS-framgångarna?

Är öl en av anledningarna till de tyska framgångarna vid OS i Sydkorea? Det finns faktiskt medaljörer som hävdar det.

Förhållningssättet till öl och idrott är minst sagt olika i olika länder. När skidskyttetränaren Wolfgang Pichler ville fira en av de svenska medaljerna med öl fick han kritik från flera håll.

I andra länder är det helt annorlunda. I Pichlers hemland Tyskland ser man till och med öl som en del av framgångarna.

– Det är väldigt bra att dricka efter träning och tävling, säger skidskytten och silvermedaljören Simon Schempp i en TT-artikel.

Nästan alla tyska skidåkare påstås dricka alkoholfri öl före och efter träning och en studie, bekostad av ett bryggeriföretag, pekar på fördelar med att få i sig alkoholfri öl i samband med träning. Ett bryggeri har sett till att det funnits 3500 liter öl tillgängligt för tyska skidåkare under OS.

I samband med München Maraton fick löpare dricka öl tre veckor före loppet och tre veckor efter loppet. Samtidigt drack andra löpare en placebodryck. Jämförelsen visade sedan att löparna som druckit öl för färre inflammationer och infektioner.

Sveriges olympiska kommittés Linda Backman ser gärna att svenska idrottare provar nya saker, men är inte så imponerad av studien så här långt.

– Vi är alltid öppna för att ligga i framkant och vara uppdaterade på de senaste rönen. Om det finns övertygande bevis för att det här är bra, så vore det en sak. Men i dagsläget är jag inte alls övertygad om att det är någon succémetod, säger hon.

Läs hela artikeln här.