Thåströms låtar blir namn till alla deras öl

Bildspel

Bild 2 av 4

Givetvis har Ebba Grön-klassikern "Die Mauer" blivit till ett ölnamn.

Thåström är den stora idolen för Per och Madelene Ferdinand. Därför döps alla deras öl efter idolens låtar och namnen passar också riktigt bra.

Nej, han kokar inte vörten till 800 grader. Planerna på ett eget kommersiellt bryggeri är långt bort men han bjuder gärna alla visa män på sina öl och det är inte ofta som någon vill totalvägra. Målet är att göra suverän flyktsoda och själv säger att han kan ”sluta när jag vill”.

Nej nu slutar vi med Thåström-referenser och ägnar oss åt Per och Madelene Ferdinand i stället. Men helt klart har Joakim Thåström en stor plats i båda deras hjärtan.

– Thåström är nog mest min älskling. Det började med Ebba Grön i unga år när jag gjorde punkrevolt. Sedan gled det över på Imperiet och jag har följt honom hela vägen, säger Per.

Ölintresset har också funnits där länge, men under ungefär ett år har det varit så stort att de båda ville börja att brygga öl också i hemmet i de södra delarna av Göteborg.

– Vi ville sätta oss in mer i processen och förstå bryggandet. Det har varit jäkligt kul och man köper på sig mer grejer hela tiden, säger Per.

– Per har nog ett större intresse än jag, men jag har också blivit mer intresserad, säger Madelene.

De har båda fastnat för att smaksätta ölen och gör ofta delade batcher för att kunna experimentera med olika smaker.

Gemensamt för alla ölen är att de har namn efter låtar som Thåström varit inblandad i.

– Det kändes naturligt att döpa ölen som en hyllning till honom. Jag ville att Thåström skulle vara med på något sätt och en del låttitlar kändes kul nät man tittade igenom låtskatten, säger Per.

En amerikansk pale ale, en apa alltså, ska få heta King-Kong och ett suröl ska få namnet Surabaya-Johnny. Där finns redan också öl med låtnamn som ”Smaken av dig” och ”Slickar i mig det sista”, en stout har fått namnet Karenina och ett öl med hallon och lakrits har namnet ”Hat och blod”.

– Skulle vi göra ett riktigt dåligt öl får det väl hitta ”Scheisse”, men det hoppas jag att jag inte behöver använda, säger Per.

De brygger cirka en gång per månad och konstaterar att pandemin skapat mer tid för bryggning, framför allt på helgerna.

– Jag tror det är bra att inte brygga för ofta, det håller liv i glädjen, säger Madelene.

Det ar bryggts en hel del olika öl, och delvis beror det på att de gillar lite olika typer av öl.

Per föredrar öl med en hel del humle, men Madelene håller sig hellre till lite andra stilar.

– Jag gillar brown ale, stout, lager kan vara gott och även suröl. Allt är gott bara det inte är för beskt.

Framöver ska det bryggas en New England-IPA med namnet Suverän, och när de har finslipat den och fått den riktigt god, ska ölet få heta ”Det enda du behöver”.

Det är säkert ingen större överraskning för er som läser det här att de sett idolen live ett stort antal gånger.

– Han spelar ju inte så jätteofta, men jag har varit på varje turné, säger Per.

– Hans scenspråk är fantastiskt, det är alltid jättebra, fyller Madelene i.

Med tanke på att Joakim Thåström varit artist lär det finnas en hel del låtar till som ska passa bra som ölnamn. Vi avrundar med att be Per, som är den största ölnörden av dom två, att berätta vilken skiva som är allra bäst.

– Egentligen vill jag inte bara säga en skiva, men ska jag svarar så blir det ”Det är ni som är dom konstiga, det är jag som är normal”. Det är nog det bästa jag har hört.

Inget konstigt med det.