Systrarna redo ta över äldsta bryggeriet

I 190 år har bryggeriet drivits av män. Men nu står fyra systrar redo att ta över Yuengling som är USA:s äldsta bryggeri.

Det var 1829 som David Gottlieb Jungling öppnade Eagle Brewery i Pottsville, Pennsylvania. Sedan dess har företaget varit familjeägt och drivits av män. 1873 byttes namnet till D.G. Yuengling & Son.

Men nästa gång som det blir ägarbyte är det kvinnor som tar över. De fyra systrarna Jennifer, Sheryl, Debbie och Wendy jobbar alla inom företaget på viktiga positioner i dag och är redo den dag som pappa Dick Yuengling Jr. bestämmer sig för att kliva åt sidan.

Det finns ännu inga konkreta planer på när övertagandet ska ske, och Dick är heller inte färdig med sitt jobb för företaget.

Han tog över från sin far och då var Yuengling ett växande företag som ändå hade problem med ekonomin.

1987 bryggde man cirka 16 miljoner liter, men ett avgörande beslut var när man satsade på ölet Traditional Amber Lager. Det har varit en enda lång succé och i dag handlar 85 procent av produktionen om det ölet.

Framgångarna ledde till att Yuengling satsat på två nya bryggerier och nu ligger årsproduktionen på hela 310 miljoner liter öl. Det gör att man i dag räknas som USA:s största craft beer-bryggeri.

Även om Dick Yuengling Jr fortfarande sitter på makten så har systrarna fått mer att säga till om de senaste åren.

– Dom bestämmer inte men jag lyssnar mycket på dom. Jag behöver leda dom för dom vill göra en massa nya saker som jag tror skulle misslyckas, säger han.

Jen Yuengling trivs med upplägget där de fyra systrarna får ta ett större ansvar.

– Vi jobbar bredvid vår pappa. Vi har fått olika roller i olika delar av företaget men genom åren har vi fått ta mer ansvar i organisationen och har fått chansen att påverka företaget, säger hon.

Wendy Yuengling ser fram emot att vara och styra styra företaget fullt ut, och då bli en av väldigt få kvinnor som har ledande positioner på de större bryggerierna i USA.

– När jag började på bryggeriet var jag inte bekymrad över att vara kvinna i den här branschen, utan mer om att vara en familjemedlem som behövde jobba hårt för att visa att jag hörde hemma här. Men det är klart att det blir unikt att fyra systrar leder ett stort bryggeri och om det kan öppna dörrar för andra så är vi väldigt stolta över det, säger hon.