Systembolaget vill stoppa vinföretaget

Systembolaget stämmer vinföretaget Vivino och kräver att de stoppar sin verksamhet som riktas mot svenska kunder. Foto: Systembolaget.

Systembolaget stämmer ännu en aktör som jobbar med alkohol. Den här gången är det danska Vivino som hamnat i skottlinjen.

Vivino har funnits sedan 2010 och sägs ha runt 40 miljoner användare runt om i världen. I höstas gick man ut med ett erbjudande till sina svenska användare och det har fått Systembolaget att reagera.

Nu hamnar ärendet i Patent- och Marknadsdomstolen där Systembolaget yrkar att Vivino ska förbjudas att marknadsföra alkoholhaltiga drycker för försäljning i Sverige, och att man ska få betala vite på två miljoner kronor om man inte följer domen. Systembolaget vill också ha samma förbud för företagets användande av ordet fredagsmys och där vill man se ett vite på en miljon kronor om det inte ras bort.

Handeln via internet har ökat rejält när det gäller alkohol de senaste åren och flera företag säljer sina slkoholhaltiga varor till svenska kunder.

Sedan tidigare har Systembolaget stämt företaget Winefinder. Även det ärendet handlar om att det funnits reklam riktad mot den svenska marknaden. Winefinder hade när stämningen gjordes även börjat att erbjuda öl på sin sajt, och flera andra sajter säljer öl som är tillgänglig för svenska kunder.

I fallet med Winefinder har det gått ett år sedan stämningen och vi har ännu inte sett någon dom. Det troliga är att vi lär få vänta länge innan vi vet resultatet av stämningen mot Vivino.