Systembolaget testar självutcheckning

De vanliga kassorna försvinner nog inte än på ett tag, men nu ska Systembolaget testa att låta kunderna checka ut själva. Foto: Pressbild

Systembolaget ska testa självutcheckning i två av sina butiker. Och redan i dag startar försöket.

Det är i butikerna på Torsplan i Stockholm och Kungsgatan i Örebro som kunderna ska få checka ut sina egna varor framöver.

– I direkt anslutning till den ordinarie kassan kommer kunder kunna välja kassan med självutcheckning där vi har medarbetare på plats för att säkerställa att Systembolagets försäljningsregler efterföljs, säger Emil Agén, butikschef Systembolaget Torsplan i ett pressmeddelande.

– Eftersom alkohol inte är som andra varor kommer vi att genomföra självutcheckningen på vårt sätt.  För oss är det viktigt att kunderna alltid ska kunna lita på att vi säljer med ansvar – med omtanke om alla.

Testet ska pågå fram tills i maj 2022 och ska utvärderas löpande.

– Undersökningar visar att många av kunder vill kunna handla smidigt och enkelt när de handlar en eller få varor, därför testar vi självutcheckningskassor i ett par butiker.  

För att följa upp försöket kommer Systembolaget att ta hjälp av externa undersökningsföretag för att göra extra ålderskontroller och intervjua medarbetarna om deras upplevelser.

Om försöket fungerar bra fattas beslut om en eventuell utrullning till fler butiker.