Sverigepremiär för populära Cicerone

Bättre öl hela vägen till kunden. Det har Cicerone jobbat med i tio år. Nu kommer certifieringen till Sverige för första gången.

Cicirone Certificiation Program har sina rötter i Chicago och startades 2008 av ölprofilen Ray Daniels. Målet med utbildningen var att öl ska hålla kvalitet inte bara på bryggeriet utan hela vägen via försäljning och på pubar och barer.

– Det är ett certifieringspaket som är framtaget. Sedan ansvarar man inte för utbildningarna utan uppmanar andra att hålla i den biten, säger Philip Hafstad, som driver Svartbergets Fjällbryggeri och som själv har klarat av certifieringen.

Han tar certifierat sig för steg två i utbildningen som finns i fyra steg.

– Jag gjorde det i London för några år sedan. Det krävs en djup kunskap om ganska mycket och bara 30 procent av deltagarna klarar certifieringen vid första tillfället, säger Hafstad.

I sommar kommer Cicerone för första gången till Sverige. 13 augusti genomförs det en heldag på Nya Carnegiebryggeriet i Stockholm.

Certifieringen är uppdelad på fem olika områden, och består av såväl teori som praktik.

De fem delarna handlar om att servera öl på rätt sätt, ölstilar, ölets smaker, ölets ingredienser och bryggningsprocessen, samt att para mat med öl.

När Hafstad gjorde testet tog det fem timmar att bli klar.

– Förutom teorin var det också blindtester på både olika ölstilar och på felsmaker, berättar han.

Den amerikanska utbildningen Cicerone kommer till Sverige i sommar.

Efter en lite trög start har certifieringen fått hög status och spridit sig över världen. Den finns i dag på spanska och engelska och i sommar blir Sverige de andra europeiska landet att genomföra utbildningen efter Storbritannien.

– Den är populär i USA och växer på andra håll också. Det har blivit ett sätt att bevisa att man verkligen kan hantera öl, säger Hafstad.

Vid årsskiftet hade så här många personer klarat de olika stegen i certifieringen:

Certified Beer Servers 94 880

Certified Cicerones 3 305

Advanced Cicerones 68

Master Cicerones 16

Brewdogs grundare James Watt och Martin Dickie lär vara två av de 16 som klarat det sista steget och de två tog också certifieringen till Storbritannien. Brewdog låter också sina anställda delta.