Svenskodlad USA-humle i ny Poppels-öl

Jättespännande med svenskodlad amerikansk humle, tyckte Mats Wahlström på Poppels – nu har bryggeriet gjort en öl på den. Foto: Ronny Karlsson

Poppels lanserar nu ett öl bryggt på amerikansk humle odlad i Sverige. Det som ibland sagts vara omöjligt är alltså möjligt. På fredag lanseras ölen på Systembolaget: Projekt 014 – Wet Hopped Pale Ale.

Mats Wahlström på Poppels berättar att humlen kommer från Herrgårdens Humle i Skåne, som drivs av Janssen och Anne-Lie Herr.

– Janssen är Nya Zeeländare och nån använde analogin om humlan som inte vet om att den inte kan flyga så den flyger ändå om honom. Han visste inte att det inte gick att odla aromhumle i Sverige så han bara gjorde det.

Bakgrunden till projektet var att Herrgårdens Humle tog kontakt med Mats på Brewskival i somras.

– De skilde sig från andra som kontaktat oss. Vanligtvis handlar det om humle som inte har bra arom och bara passar till bittergivan, säger Mats.

– Så vi tyckte att det var jättespännande när det kom nån som erbjöd svenskodlad amerikansk humle. Vi åkte dit för att testa och lukta på humlen och det slutade med att vi gjorde ett projekt runt den humlen.

Den amerikanska humlen är lite senare än svensk humle och skördas i slutet av september, så man hade en dryg månad på sig att förbereda allt inför bryggningen.

– Det var otroligt bråttom. Vi var tvungna att bygga en logistisk kedja som klarade skörd, transport och bryggning på denna tid. När vi väl drog igång hade vi 48 timmar på oss och vi klarade det på 36 timmar, berättar Mats.

Att brygga på färsk humle innebar en del utmaningar för Poppels. Vanligtvis använder man pellets och bryggverket är inte gjort för färska kottar.

– Vår huvudbryggare Daniel Granaths styvmor hjälpte oss och hon sydde tio stora humlepåsar som vi har använt. Totalt var det över en kubikmeter humle att att hantera, men den biten fungerade väldigt bra. Det var jätteroligt att jobba med färsk humle, det doftade i hela bryggeriet, säger Mats.

– Sen försvann det rätt mycket vört i humlen och det hade vi inte räknat med.

Humlen som användes var Cascade, Challanger och Comet. En del i whirlpool och en del i torrhumlingen. Enligt Daniel Granath var det svårt att jämföra den med originalen från USA.

– Den doftade mer grönt material, klorofyl och gräs, än vår amerikanska humle. Men eftersom den är i pelletsform och inte färsk så har vi ingen referenspunkt för en jämförelse, säger Daniel Granath.

Bryggningen resulterande i alla fall i en pale ale.

– Jag tycker att den blev lätt och fräsch. Den har på nåt sätt lite rundare humlesmak. Sen är det inte supertropisk fruktbomb, utan en torrhumlad amerikansk pale ale, säger Mats Wahlström.

Han är positiv till ett framtida samarbete med Herrgårdens Humle.

– Absolut, vi tittar på hur det ska se ut. Men vi behöver stora mängder så de behöver skala upp. Den här batchen var på 1200 liter och det är en promille av vår produktion. Och sen kan vi inte använda färsk humle utan måste han den i pelleterad form, säger han.

Projekt 014 lanseras på fredag i Systembolaget vinkällarbutiker i Stockholm, Göteborg och Malmö.

– Vi hade räknat med att ha en massa fat också, men vi fick inte ett enda – svinnet blev så stort med den blöta humlen att allt gick åt till flaskor.