Svenskt medaljregn vid fransk öltävling

Medaljörerna i Lyon: Andreas Fejes på Vreta Kloster Bryggeri, Diarmuid Reidy på The Uncharted Brewing Company och Dave Barratt på Beersmiths.

Tre svenska bryggerier har tagit medalj i Frankrike och fyra av dem var guld.

Det är Beersmiths, Vreta Kloster bryggeri och The Uncharted Brewing Company som lyckats ta medalj vid Concours International de Lyon.

Vreta och Beersmiths fick två guldmedaljer vardera, Beersmiths tog dessutom silver i en klass och samma valör fick Uncharted.

Flest medaljer fick Göteborgsbryggeriet Beersmiths. Dels två guld för varianter av dess milk stout Out to Lunch, dels ett silver för neipan A Close Encounter. Dessutom deltog Beersmiths i spritkategorin och fick silver i klassen London dry gin med Brygga – Lilla London Gin. Beersmiths Out to Lunch var även det svenska öl som fick högst poäng i tävlingen.

– Vi är otroligt stolta över medaljerna. Vi har haft det tufft några år och medaljerna, särskilt den för Close Encounter som är ett av våra nya öl. Det ger oss en ny entusiasm framåt, säger Dave Barratt på Beersmiths. 

– Sen är vi nya på sprit, så att vi fick en silvermedalj för Lilla London Gin är helt enkelt fantastiskt, fortsätter han och tillägger att den även vann Schweppes Best Gin and Tonic 2021.

Tävlingen i Lyon är inte en utslagstävling, för att få en medalj av en viss valör krävs bara att man når upp till en viss poäng vid bedömningen. Men Andreas Fejes på Vreta är ändå nöjd.

– Det känns bra, det är tredje tävlingen för oss och tredje gången vi fick medalj, säger han.

Tidigare har Vreta tagit medalj på Uppsala Dryckesfestival och senast vid Brussels Beer Challenge 2021.

– Det roliga i Lyon var att jag såg att ett av mina favoritöl, Gouden Carolus Tripel, fick silver i samma klass som jag fick guld.

Förutom guldet för sin trippel så blev det även guld i klassen witbier med Den Vita Nunnan.

Uncharteds silvermedalj kom i klassen amber ale för ölet Thirsty Hippo.