Han tog enda svenska medaljen i Bryssel

Andras är både chockad och glad efter bronsmedaljen i Bryssel. Foto: Privatbild

Som enda svenska bryggeri tog Vreta Kloster tog hem en medalj i Brussels Beer Challenge 2021.

Andreas Fejes på Vreta Kloster säger att han fortfarande är chockad när Beernews ringer upp för att gratulera. Resultatet i Brussels Beer Challenge avslöjades idag och hans Nunnans Skördeöl fick brons i klassen double saison.

– Det är ganska sjukt och lite roligt att vara enda svenska bryggeri som fick medalj. Och det är inte illa bara komma efter Brasserie Dupont, säger han.

Brasserie Dupont tog hem både guld och silver i klassen. Att ta medalj var inget Andreas väntat sig, även om hoppet fanns där.

– Jag skickade in ölen och betalade lite extra för att få feedback på dem. Jag hade hoppats på medalj för nåt av dem, men hade inte räknat med det. Jag kan inte den här tävlingen, men belgoöl måste ju vara den coolaste klassen att vara med i, säger Andreas som deltog med fem öl totalt.

Nunnans Skördeöl är ett av Vreta Klosters första öl, som lanserades på Systembolaget. Men att det blev det öl det blev berodde på ett litet misstag.

– Den skulle vara 6-6,8 procent, men när jag gjorde det första gången innan lanseringen blev det för starkt. På grund av hur mitt bryggverk ser ut måste jag använda maltsirap till de starka ölen, inget konstigt med det, men den här gången glömde jag bort dunken när jag hällde upp och det blev för mycket.

– Men jag tänkte att jag gör väl en starkare bärs då och det blev den, 7,4 procent. Så på så sätt var det en slump, men jag blev nöjd med slutresultatet, så jag fortsatte med det receptet.

Han beskriver sin saison som balanserad, med mindre syrlighet än vanligt.

– Sen släpper jag inte iväg jäsningen på absurt höga temperaturer, så den har inte lika mycket kryddighet och fenoler.

I kväll firar Andreas förstås med en flaska Nunnans Skördeöl. Sen ska han fundera på hur han ska använda medaljen i sin marknadsföring.

– Jag har inte hunnit tänka på det så mycket än, jag måste smälta det här. Men det första blir Örebro Öl och Whisky till helgen. Jag hade inte tänkt ta med mig Nunnas Skördeöl dit, men det måste jag naturligtvis göra nu och göra nåt av, säger han.