Svenska cidergårdar satsar på upplevelser

Cider

Lena Ryberg-Ericsson och Johanna Ryberg på Köpings Musteri ser fram mot sommarens gårdförsäljning.  Foto: Köpings Musteri

Från 1 juni tillåts gårdsförsäljning av hantverkscider i Sverige. Nu uppmanar branschorganisationen producenterna att se möjligheterna – inte bara hindren.

När lagen om gårdsförsäljning av alkohol träder i kraft den 1 juni öppnas en efterlängtad möjlighet för små producenter av hantverkscider att sälja direkt till konsumenterna. Men istället för att fastna i regelverk och byråkrati vill branschorganisationen Svenska Must- & Ciderproducenter lyfta den nya lagen som en chans att utveckla besöksnäring, bygga varumärken och stärka intresset för svensk cider.

– Vi hör ibland en uppgivenhet bland producenter, att det är för mycket regler och för krångligt. Men nu har vi en historisk möjlighet, låt oss ta den, sa Elisabeth Knöppel, ordförande i Svenska Must- & Ciderproducenter och moderator under ett  webbinarium som samlade branschaktörer från hela landet.

Lagen kräver att gårdsförsäljningen sker i samband med en kunskapshöjande aktivitet.

– Det kan vara en guidad tur i odlingen, en provning av olika sorter, eller en ciderkurs för nyfikna gäster. Det viktiga är att upplevelsen är genuin och kopplad till hantverket, sa Elisabeth Knöppel.

Under webbinariet delades idéer om allt från mustprovningar till kurser i ciderkemi. Fokus låg på hur besöket i sig kan bli en upplevelse som driver både försäljning och återbesök.

Bernt Bucher Johannessen från den norska organisationen Hanen berättade om vad gårdsförsäljningen betytt i Norge sedan lagen infördes där 2016.

– Gårdsförsäljningen har inte bara ökat intäkterna för producenterna, den har skapat en ciderkultur och blivit ett dragplåster för hela regioner. Hardanger är idag ett resmål för ciderälskare, sa han.

Han påpekade att besökare inte bara köper flaskor, de köper en upplevelse.

För att lyckas krävs också praktiska förberedelser. Paul Ekblad Eriksson, enhetschef för bygglovsenheten i Simrishamns kommun, uppmanade deltagarna att tidigt kontakta sin kommun.

– Det är bättre att ställa frågor innan ni sätter igång än att behöva rätta till något i efterhand. Vi vill gärna hjälpa till, sa han.

Lena Saxe, myndighetschef i Skurups kommun, berättade om kommande förändringar i plan- och bygglagen som kommer att underlätta för små producenter. Bland annat föreslås lättnader för mindre ombyggnader och parkeringsytor.

Från branschorganisationen var budskapet tydligt: detta är inte en detaljhandelsreform, det är en chans att sätta svensk hantverkscider på kartan.

– Vi vill se att det här fungerar, så att vi får fortsätta även efter försöksperioden. Då måste vi göra det ordentligt från början, sa Elisabeth Knöppel.

Lena Ryberg-Ericsson, VD på Köpings Musteri är en av de producenter som haft dialog med Folkhälsomyndigheten, och hon höll med.

– Det är upp till oss att visa hur värdefullt det här är – inte bara för försäljningen, utan för hela dryckeskulturen i Sverige. Vi har mycket att vinna.


Ps. Du prenumererar väl på Beernews nyhetsbrev? Då får du veckans alla nyheter i mejlkorgen varje måndag. Signa upp dig HÄR.