Superlokal ”lambic” bryggdes på Gotland

Kalle Andersson har bryggt ett spontanjäst öl med enbart råvaror från Gotland. Foto: Privat.

Superlokal spontanjäst öl med alla ingredienser från Gotland. Det har bryggts hos Snausarve under påsken och så ska deras suröl skapas även i fortsättningen.

 

Lambic är namnet på den spontanjästa öl från Belgien som bara får ha det namnet i området kring Bryssel, där de kända lambic-bryggerierna huserar. Men den typen av öl bryggs även i andra delar av världen. På Gotland till exempel.

– Från början tänkte vi göra en helsvensk lambic, där alla ingredienserna var svenska. Men efter att vi flyttade till Gotland ville vi göra den med bara gotländska råvaror, säger Kalle Andersson på Snausarve Gårdsbryggeri.

Det har varit en del jobb med att få tag på råvarorna men Andersson har gillat den utmaningen. Malten kommer från ett mälteri vid namn Sigdes Gård. Där fokuserar mest på att ta fram malt för whiskyproduktion, men det görs även malt som det går att brygga öl på.

– Vi använde en pale ale-malt som vi bryggt på tidigare och som vi vet är bra, säger Andersson.

Ölet bryggdes med oxiderad East Kent Golding-humle som odlats på den egna gården, vit oskalad emmer och pale ale-malt.

Urvetestypen emmer användes som en form av råfrukt i ölet och även den odlas på Gotland. Humlen har man odlat på gården och det handlar då om East Kent Golding som oxiderat och legat till sig i ett år. Även jästen är framtagen vid bryggeriet och vattnet, ja det blev gotländskt av bara farten förstås.

– Det har varit jätteroligt att jobba med det här och få ihop alla delar. Nu ska ölet jäsa ett år på ekfat innan vi ser om det behöver mer tid.

500 liter har det bryggts och det här är startskottet för en surölsproduktion som ska fortsätta på samma vis.

– All suröl ska bryggas på det här viset med bara lokala råvaror framöver, så det här är en milstolpe för bryggeriet.

Tanken är att satsa en hel del på spontanjäst öl och Snausarve har tidigare fått bra betyg för den typen av öl.

– Vi vill profilera oss som ett surölsbryggeri. Bryggningen gick bra, den stora utmaningen vara att emmer har väldigt mycket skal så vi fick räkna om lite där. Premiären dröjer minst ett år, då vet vi om ölet behöver mer tid, säger Andersson.