Superkul när bryggare och öldrickare möttes igen

Håkan Blomqvist och Stefan Söder, Roslags Näsby Bryggeri serverade bland annat öl bryggd med egenodlad humle.

Bild 9 av 10

Håkan Blomqvist och Stefan Söder, Roslags Näsby Bryggeri serverade bland annat öl bryggd med egenodlad humle.

”En superkul festival, fantastiskt roligt.” Så beskriver festivalgeneralen Anders Kotz årets ölfestival på Adelsö. Och det var det fler som tyckte.

Det är många som haft festivalabstinens det senaste året och i Stockholm fick drygt 1000 personer chansen att bli av med den när Adelsö Ölfestival arrangerades i helgen. Men för Kotz var det mycket jobb och lite öl.

– Jag är trött som fan, helt slut! Skulle behöva en söndag till nu… Jag hann inte smaka på så mycket, men jag smakade på tre av prisvinnarna i går kväll innan jag gick hem. De var jävligt bra, säger han på söndagskvällen.

– Det har varit en superkul festival, fantastiskt roligt. Både publiken och bryggarna ville göra nåt publikt igen och alla var så taggade

Tripp, trapp, trull. Hos Waza Restaurang och Bryggeri, kunde man bland annat vinna ett bryggarkit, dock utan kastrull. Krögaren Hanna Chammas och bryggaren Charles Cassino hade som vanligt hjälp av Chribba Olsén. Foto: Magnus Karperyd

Jessica Heidrich på Hop Notch håller med.

– Det var efterlängtat av både bryggare och gäster. En fantastiskt skön mix av högkvalitativ öl, mat och musik. Självklart när den populära musikern och tillika bryggaren Anders Kotz är festivalgeneral så är det stort fokus även på livemusiken.

– På scenen levererade självklart Kotz tillsammans med ett antal artistkollegor i olika konstellationer rock’n’roll med fullt drag, men publiken kunde även njuta av skönsjungande trubadurer med akustiskt gitarr, punkbandet Borgerlig Begravning som nog drog största publiken och elektro-pop bandet Stilla Havet med snygga synthar och rökmaskiner. Det var nog många som missade vilka internationella och kommande stjärnor som de facto stod på scenen i helgen på en äng i skogen på Adelsö.

Lite hotande moln och precis innan insläpp på fredagen kom en ordentlig skur, men sedan höll sig vädret ganska optimalt. Det kom några stänk, men inte så mycket så att folk behövde överge sin platser. Foto: Magnus Karperyd

Även vädret var på Kotz & Co:s sida. Några enstaka skurar som knappt störde bara.

– Det har varit mulet och sol om vartannat och det var bra. Nåt år var det jättevarmt och det är värre.

Att det var pandemitider märktes på att festivalens tillstånd gällde 600 personer och inte 1000 som tidigare år. Men vad gäller publiken fanns det knappt nåt att klaga på.

– Vi hade ett team med gula västar som gick och tittade hela tiden. Men folk skötte sig. De höll avstånd när de köade till toa, food trucks, ölbiljetter och baren, nästan inga problem, men det blev lite bösigt när framför scen vid ett gick när några ville punkdansa, men våra duktiga vakter fick ordning på det, säger Kotz.

Nu ser han fram mot nästa års festival med tillförsikt. Då ska det förhoppningsvis kunna vara 1000 personer per pass.

– Vi har lärt oss mycket i år och taggat organisationen. Vi har kört på låg nivå innan, men nu har vi ett team som jobbar med det och det blir skitbra.

Under festivalen utsågs bästa öl i de tre egendefinierade klasserna. Här är pristagarna:

Hyggligt normal öl

Guld – Hop Notch Brewing, Boot Print 2021

Silver – Qvarnens Brygghus, Kvarnholmens Pale Ale

Brons – Northern Exposure Brewing Co., Skyline Drive

Surt, svart, starkt

Guld – Stockholm Brewing Co., King of Grapes

Silver – Snausarve Gårdsbryggeri, Söirli

Brons – Omnipollo, Elmer

Ljust & vackert

Guld – Hop Notch Brewing, Lagerns Lakejer Hoppy Lager

Silver – Qvarnens Brygghus, Gäddvikens pilsner

Brons – Keane Brewing, Hugin & Munin

Folkets Val

Tofta Bryggeri, Tofta Pils

Ett stort tack till Magnus Karperyd och Jessica Heidrich på Hop Notch som hjälpt oss med bilder och annat.