Succé för Sabatons egen tyska pilsner

Hårdrockarna i Sabaton gör succé med sin egen öl. Nu går den på export också i samband med att bandet turnerar i Europa.

Ölet är en tysk pilsner och heter Sabaton – The Last Beer. Namnet har förstås hämtats från bandets senaste skiva Sabaton – The Last Stand och turnen The Last Tour.

– Vi hade lite kontakter under året och vi släppte en prototyp med bara ett par fat på deras festival Sabaton Open Air i augusti, säger Anders Olsson på Eskilstuna Ölkultur, som bryggt ölet.

Bandet har varit engagerat i processen runt ölet och var tydliga med att de ville ha en tysk pilsner. Olsson hade kanske mer förväntat sig något humligare förslag från bandet men är nöjd med både valet och ölen.

I dagsläget finns ölet bara på två Systembolagsbutiker i Eskilstuna, men via beställningar har det sammanlagt sålts över 13000 flaskor.

– Då har de ändå precis börjat marknadsföra ölet på sin hemsida, säger Olsson.

Sabaton är nu på turne i Europa, och ölet har så här långt exporterats till Tyskland. Bandets turne i Europa rullar på fram till slutet av mars. Därefter väntar turne i USA och Kanada i två månader. Det återstår att se om ölet även kan bli intressant på andra sidan Atlanten.

– Vi har bryggt den fortlöpande och tanken är att vi ska fortsätta med det, menar Olsson.

Han utesluter inte heller fler samarbeten med hårdrockarna från Dalarna.

– Det kanske kan bli fler öl. De är bra att ha att göra med och är raka och tydliga. Men först ska vi göra den här ölen så länge de är på nuvarande turné. Avslutar Olsson.