Succé när tjejer samlades för att brygga

Tio tjejer i en workshop, två öl på jäsning och succé – så kan man sammanfatta lördagens workshop på Malmö Brygghus i lördags.

– Det gick super, över alla våra förväntningar, berättar Irina Carlén och Emily Olofsson, som arrangerade workshoppen.
Irina Carlén sitter i styrelsen för Svenska hembryggareföreningen och har arbetat med öl sedan 2011, bland annat hos Mikkeller och på Bishops Arms. Även Emily Olofsson har ett stort intresse för hantverksöl och jobbar på Malmö Brewing Company som Service Manager. Tillsammans brygger de dessutom egna öl under namnet Crime City Brewers.

– Tillsammans med Malmö Brewing tog vi fram ett förslag till workshop för tjejer och det var bara tuta och köra. Vi hade tio platser som blev fullbokade direkt, så det fanns en stor efterfrågan.

– En av deltagarna hade bryggt tidigare. Resterande hade aldrig gjort det, men samtidigt varit nyfikna på det – framförallt hur det går till rent praktiskt.

En tanke med workshoppen var att kvinnor som inte tidigare velat gå på bryggkurser av olika anledningar nu skulle få chansen.

– Tjejerna kände att de kunde prioritera sig själva och sitt intresse i det här sammanhanget, till skillnad från andra situationer där det upplevt det som att de bara skuggar sin partner. Här vågade de ställa de frågor de annars hållit tyst om, eftersom de visste att alla andra också var tjejer. Det blev så jävla tryggt och mysigt på en gång. Som en stor familj.

– Tjejer har alltid funnits i ölbranschen, men vi är dåliga på att marknadsföra oss. Vi vågar inte ta för oss och blir inte alltid insläppta. Vi börjar bli bättre, i samband med att fler får upp ögonen för hur tjejer upplever sin vardag och aktivt försöker göra något åt det.

Både Irina Carlén och Emily Olofsson tycker sig se en allmän trend där kvinnor tar mer plats i ölvärlden, exempelvis via Ölgäris eller Female.

– Det börjar bubbla, Ölgärisgruppen är sammanbindande. Tjejerna är på gång. Men det har krävts en organisation. Förhoppningsvis leder Ölgäris en större könsblandning på ölkrogarna.
Några sura miner för att killar exkluderades har de inte upplevt, bara nyfikna frågor.

– Skitstormen uteblev än så länge… och grabbarna får vänta lite till.

På plats fanns även ett par hemliga föreläsare, en visade sig vara Victoria Shulga, certifierad öldomare och hembryggare sen tio år, som pratade om att brygga tillsammans och hur deltagarna ska kunna gå vidare efter workshoppen. Den andra var Mariana Schneider, hembryggare från Brasilien , som jobbat på Brewski tidigare och nu är på Amager. Hon pratade om övergången från hembryggare till kommersiell bryggare och om de könsspecifika problem hon upplevt grundade på att hon är tjej.

Workshopen blandade teoretiska delar med praktiska och deltagarna delades upp i två grupper som fick brygga var sin öl, en pale ale och en porter.

– Vi ville inte kalla det för bryggkurs, utan workshop. Vi kunde inte lova att de skulle bli fullfjädrade bryggare. Syftet var att ge en känsla för bryggning, både praktiskt och teoretiskt.
Att workshoppen fungerat verkar i alla fall vara klart.

– Vi hade en webbundersökning efteråt. Där fanns mycket glädje och pepp och de var sugna på att gå vidare och brygga nu.

– Sen hade vi quiz och deltagarna svarade rätt på alla frågor! Vi blev så imponerade, små detaljer som vi nämnt som deltagarna hade fångat upp och svarat rätt på i quizet.

På frågan om Emily och Irina vill göra om det så är svaret positivt.

– Ambitionen är att genomföra det igen. Men nästa grej är ett event där vi släpper ölen. Den bubblar fint nu och vi kommer att ha den på öllistan på Taproom/Malmö Brewing när den blir klar.