Stort företag köper upp Skånebryggeriet

Patrick Olsson är ny vd på Råå/Co efter ägarbytet. Foto: Privatbild

Nu byter det skånska bryggeriet ägare igen och den här gången är det ett miljardföretag i besöksnäringen som på det viset skaffar sig ett eget bryggeri.

Det är koncernen Ess Group med en omsättning på över en miljard kronor som har köpt Råå Bryggeri. Ess Group har en rad hotell och restauranger, främst i Sverige men även i Norge och Danmark.

Tanken var egentligen inte att köpa ett bryggeri. Det hela började i stället med att företaget började fundera på att starta ett importbolag för vin.

Motivet var inte bara att tillfredsställa den egna verksamhetens behov utan även att diversifiera precis som man gjort på andra områden som design och sängar.

Samtidigt fick de kontakt med Markus Holgersson på Råå. Han ville sälja öl till en av deras verksamheter. Eller ett bryggeri tydligen, för han nämnde det i samtalet även om Ess Group i det läget inte köpte bryggeriet.

Men i januari i år när importbolaget skulle startas började man fundera på att ha en egen öl också. Och efter ett negativt svar från ett av de större bryggerierna i Sverige kom Patrick Olsson på Ess Group ihåg Råå.

– Jag ringde och frågade om han ville göra öl i större volym och jag blev glad när han sa ja. Sen frågade jag om bryggeriet fortfarande var till salu. Han svarade ja. Det var i januari. I april fick vi nycklarna, säger Patrick som numera är vd på Råå.

– Bryggeriet är en jättefin liten verksamhet. När vi kikade på det här affärsmässigt insåg vi att det inte är lätt att driva ett litet bryggeri, men under förutsättningarna har de gjort allt rätt. De har hållit en fantastiskt fin kvalitet och inriktat sig mot klassiska ölstilar utan att ha ett för stort sortiment.

Med bryggeriet i sin hand insåg de även att de hade allt de behövde för sin importfirma vad gäller saker som skatteupplag och distribution. Så nu står det ”Beer, Wine & Spirits” under Råå i Patricks mejlsignatur. Och Råå heter inte bara Råå Bryggeri längre utan ”Råå/Co Boutique Brewery”.

– Vi håller på att snickra planer för framtiden och letar så klart efter partners ute bland Europas vinhus som vi kan lyfta in. Då vill ge företaget en mer internationell prägel. Samtidigt kändes det vettigt att behålla Råå, säger Patrick.

Prickarna över namnet fick också vara kvar trots sin nationella prägel, men det ska nog funka även i Europa, tror Patrick. Han vill behålla den lokala kopplingen och arvet.

Vad är då ett Boutique Brewery? Svaret är nog ett hantverksbryggeri.

– Någonstans är det bara en lek med ord. Mikrobryggeri kändes gjort och tråkigt, säger Patrick.

Med 160000 liter i årsproduktion i dag blir nu det närmaste målet att få upp den till maxtaket på 200000 liter. Ett sätt att göra det genom försäljning i den egna kedjan. Men Råå/Co kommer ändå inte att få någon ensamrätt på Ess Groups hotell och restauranger – där är det Carlsberg som står för volymerna och rinner i kranarna.

– Vi har en lång fin relation med Carlsberg och kommer nog inte att kunna ersätta Hof, men det är inte heller vår ambition.

Markus Holgersson jobbar idag kvar på Råå/Co, men han slutar snart. Kvar blir två anställda bryggare som ska sköta produktionen. För någon erfarenhet av öltillverkning tar inte Ess Group med sig.

– Ingen av oss har handgripligt bryggt öl. Vi gillar öl och har köpt oerhört mycket öl genom åren. Det här blir ett nytt äventyr och jag är toklugn med grabbarna som brygger. Det är oerhört viktigt att de är med och tillsammans ska vi utveckla portföljen. Det är deras know-how som bestämmer vad vi kan göra.

Och vad ska man göra då, jo, ungefär samma sak som hittills: Fokus på lager och ipa.

– Vår ambition är inte att förändra de produkter som finns i dagsläget, vi är jättestolta över dem. Det finns en skönhet i att göra en pilsner som håller över tid. Vi ska hålla oss till någon form av klassisk europeisk öltradition. Det finns en bred målgrupp som gillar sån öl.

En öl försvinner dock. När förre fotbollsstjärnan Markus Holgersson gick in som delägare i stället för grundaren Nicolai Gyllström för några år sen gjorde han det med en annan fotbollsstjärna, Andreas ”Granis” Granqvist. Och det är ölet med Granis namn som försvinner ut genom dörrarna tillsammans med de gamla ägarna.