Nicolais beslut – han lämnar RÅÅ Bryggeri

Grundaren Nicolai Gyllström lämnar RÅÅ Bryggeri. Foto: Ronny Karlsson.

2014 grundade Nicolai Gyllström RÅÅ Bryggeri. Men fem år senare lämnar han företaget och låter andra ta över.

– Just nu känns det för jäkligt, säger han.

 

Helsingborgsbryggeriet har haft en snabb utveckling i sin produktion, men det har också kostat på. Nu känner Gyllström att han inte har mer pengar att satsa och väljer att hoppa av.

– Vi har fått prioritera produkter med väldigt liten marginal på Systembolaget och fick köpa tankar och flaskningsmaskin för att klara av det.  Vi har haft en för snäv lönsamhet, konstaterar han.

I februari kom bland annat de båda fotbollsspelarna Marcus Holgersson och Andreas Granqvist in i bolaget, och de köpte då sina andelar från Gyllström. Nyligen blev även Björn Borgs son Robin Borg delägare i företaget. Men för Gyllström är resan nu över.

– Jag har varit anställd vd och har sagt upp mig, jag blir kvar en månad till. Jag har inget ägande kvar i företaget, konstaterar han.

Bryggeriets stora fokus på Systembolaget innebar en lyft i produktionen, men pengarna har inte strömmat in i samma takt. Den här gången hade hade han inte mer pengar att satsa.

Nu har han varit ledig i tre veckor och kommer att jobba under sin uppsägningstid. Han säger att med facit i hand skulle företaget ha satsat annorlunda i ett tidigare läge.

– Vi har varit tre personer som gjort fem personers jobb. Håkan Henningsson och John Richt i produktionen har varit fantastiska, utan dom hade vi aldrig klarat av det här, säger Gyllström.

På relativt kort tid vann RÅÅ Bryggeri tre offerter till det fasta sortimentet hos Systembolaget, men där har varje såld flaska gett klart mindre vinst än vid till exempel försäljning till restauranger.

– Jag ångrar ingenting av de beslut vi har tagit, det var rätt med den information vi hade i det läget. Jag känner mig inte alls bitter utan mitt mål var att starta upp min egen verksamhet och det har jag lyckats bra med, säger Gyllström.

Efter fem år svider det ändå att nu lämna det företag han byggde upp tillsammans med hustrun  Camilla och gjorde den första affärsplanen för.

– Det känns för jäkligt. Det här har varit min passion i fyra år, jag har jobbat 70 timmar per vecka och försakat mycket annat i livet.

Trots de många timmarna är bryggeribranschen något som han trivs med.

– Jag känner mig inte färdig i den här branschen och jobbar gärna vidare i den på något sätt.