Stor majoritet för gårdsförsäljning

En stor majoritet av svenskarna vill tillåta gårdsförsäljning av öl. Foto: Ronny Karlsson.

Svenska folket vill se gårdsförsäljning av öl och vin. En ny undersökning visar at åtta av tio vill tillåta starkölsförsäljning på bryggerierna.

Det är företaget Axiom Insight som gjort undersökningen åt LRF Lokal Mat & Dryck, Föreningen Svenskt Vin och Sveriges Producenter av Alkoholdrycker, SPA.

Drygt 1000 personer tillfrågades och gårdsförsäljning och hela åtta av tio svenskar säger ja till gårdsförsäljning om Systembolaget finns kvar. 47 procent säger ja utan några krav på att Systembolaget blir kvar, och ytterligare 33 procent säger ja om Systembolaget lever vidare som i dag.

Bara nio procent är emot gårdsförsäljning, enligt undersökningen.

– Resultatet visar att det finns ett stort stöd bland svenskarna för att utveckla och stötta de gröna näringarna och bidra till företagsamheten både i stad och på land. Gårdsförsäljning av alkohol skulle både skapa sysselsättning och stärka Sverige som besöksdestination, ”säger Lotta Folkesson, ordförande i LRF Lokal mat och dryck till sajten Lantbruksnytt.

I undersökningen konstateras att män är mer positiva än kvinnor och att det allra största stödet för gårdsförsäljning av öl och vin finns i de sydligaste delarna av landet.

Så här svarade deltagarna i undersökningen, hela undersökningen kan du ta del av hos Lantbruksnytt.

Tycker du att gårdsförsäljning ska tillåtas?

Ja, tillåt gårdsförsäljning
47%

Ja, tillåt gårdsförsäljning under förutsättning att Systembolagets monopol bevaras
33%

Nej, jag är emot gårdsförsäljning

11%

Vet ej
9%