Stefans mål – besöka sitt bryggeri igen

Stefan Holmén hoppas på att snart kunna få besöka sitt bryggeri i Danmark igen. Foto: Peter Lindh.

Att bo i Sverige och driva bryggeri i Danmark har inte varit det lättaste i pandemitider. Men nu hoppas Stefan Holmén på att snart få träffa sin kollega igen.

Det är bryggeriet Spybrew i Hvidovre som det handlar om. Bryggeriet startades 2014 av Jens Linge Larsen som då hade varit hembryggare under ett antal år.

Kontakten med Stefan Holmén fick han genom gemensamma bekanta.

– Vi träffades via Marcus Hjalmarsson på Brewski och sedan var jag med på All In Beer Fest 2015. Det var efter det som vi började att samarbeta, säger Holmén.

Namnet på bryggeriet kommer från Linge Larsens tidigare jobb inom signalspaning och bryggeriet drivs i en ganska liten skala. Bryggverket är på 200 liter men ett nytt bryggverk på 500 liter är beställt. Under fjolåret bytte man dessutom till större lokaler, och lämnade då Linge Larsens garage.

– Vi brygger de flesta ölstilar, men Jens är extra duktig på stilar som brown ale och strong ale, och dessutom gör han väldigt bra dry stouts, säger Holmén.

Normalt sett pendlar han från hemmet i Halmstad till andra sidan sundet ganska regelbundet, men så har det inte sett ut under det senaste året.

– Jag hade ett intyg i början som gjorde att jag kunde åka, men jag vill inte hamna i karantän. Nu har jag inte varit där sedan september, säger Holmén.

När han är i Danmark hjälper han till med bryggningarna, men nu har hans roll varit annorlunda. Kontakterna med kollegan har fått ske digitalt och jobbet med att marknadsföra ölen har sett annorlunda ut.

– Jag har ju ett ganska bra kontaktnät och brukar hålla i festivaler, säger Holmén, som också berättar att det större bryggverket kompletteras med en burkningsmaskin.

Ölen brukar få ett bra mottagande och det har funnits intresse från olika länder.

– Det har pratats en del om Island, Kanada och USA, men vi har inte de volymerna. Nu hoppas vi i stället på att finnas på lite fler svenska barer efter pandemin, säger Holmén.

Dessutom finns planer på att satsa på destillerade drycker och kanske blir det mer tid över för sådant med ett lite större bryggverk.

– Det är ett jättejobb att brygga 200 liter öl så många gånger som vi gör. Vi har planer för framtiden men just nu handlar det främst om att ha fokus på ett bli lönsamma.

För Stefan Holmén finns ett mål till. I juli hoppas han nämligen på att kunna åka över till Danmark igen och hälsa på sin kollega.

– Det är bara en spruta bort nu, säger han.