”Stäng lördagar och stoppa näthandeln”

IOGT-NTO vill stänga Systembolaget på lördagar. Foto: Montage.

Stäng Systembolaget på lördagar. Stoppa näthandeln och säg nej till gårdsförsäljning. Det är några av punkterna när IOGT-NTO ska bli mer offensiva och ta strid mot alkoholindustrin.

 

Det är nykterhetsorganisationen IOGT-NTO:s förbundsstyrelse som nu presenterar ett förslag till ett nytt drogpolitiskt program och man vill se stora förändringar i samhället.

– Det är alkoholindustrin som är vår antagonist. Ett samhälle med mindre alkohol är ett friare samhälle med bättre folkhälsa. Det kanske inte är något nytt, men nu gör vi det mycket tydligare. Vårt mål är att minimera alkoholindustrins inflytande i samhället. Vi är folkets språkrör för att folkhälsa och frihet ska gå före industrins ekonomiska intressen, säger vice ordföranden Lucas Nilsson till den egna sajten Accent.

Flera av förslagen sticker ut och lär leda till reaktioner. Man vill till exempel stänga Systembolaget på lördagar, och dessutom stoppa all näthandel med alkohol från utlandet. Sedan tidigare är det känt att man säger nej till gårdsförsäljning av öl och vin och man vill också lansera en del nya idéer.

– Till exempel skulle vi vilja att det införs ett system för ”alkoholpaus”, precis som ”spelpaus”, där man kan registrera sig och då inte kunna handla på Systembolaget och eventuellt andra aktörer. Och så vill vi att Sverige tar ansvar globalt och på EU-nivå för att sprida restriktiv alkoholpolitik, säger Nilsson.

Förslaget från förbundsstyrelsen ska nu ut på remiss och ett slutgiltigt förslag ska finnas färdigt till den kongress som ska genomföras i sommar.

Här är några av punkterna från förslaget:

– Stoppa näthandel från utlandet.

– Nej till ”gårdsförsäljning” av alkohol.

– Lördagsstängt på Systembolaget.

– Erbjud ett system för ”alkoholpaus”.

– Bidra till skydd för existerande internationella alkoholmonopol.

– Indexerad alkoholskatt.

 – Minimipris på alkohol.

– Beskatta vin efter alkoholhalt.

 – Svenska pensionsfonder ska sluta investera i alkoholföretag.