Spendrups satsar stort på buteljering

Spendrups storsatsar på sin anläggning i Grängesberg. Närmare 200 miljoner kronor investeras i bland annat en buteljeringsmaskin som klarar 50 000 flaskor per timma.

Spendrups produktion har alltmer blivit koncentrerad till Grängesberg och där finns i dag närmare 500 anställda. Under hösten och vintern har ett stort arbete pågått med att installera en ny tappningslina, en investering på cirka 165 miljoner kronor. Dessutom har man satsat 15 miljoner på en anläggning för ekologiskt socker till sin läskproduktion.

Med den nya tappningslinan går det undan rejält när det öl och läsk ska på flaska i Grängesberg.

– Det är komplicerat och tar tid att ställa in för högre hastigheter men när det är klart så har linjen en kapacitet för 50 000 engångsglas i timmen eller 40 000 returglas, säger produktionschefen Jörgen Forsberg till Dalarnas Tidningar.

Produktionen på bryggeriet har ökat med nästan 100 miljoner liter under de tio senaste åren, så givetvis behöver även utrustningen hänga med i det ökade tempot.

– Nu är vi uppe i 291 miljoner liter varav 184 miljoner liter öl, 88 miljoner liter läsk, 14 miljoner liter vatten och 5 miljoner liter cider. Men miljötillståndet ger oss rätt att producera 500 miljoner liter. Tillgången på vatten och avlopp är begränsande faktorer, säger Jörgen Forsberg till DT.

Efter att tomten för bryggeriet i Vårby utanför Stockholm sålts, är det klart att Grängesberg ska vara Spendrups huvudsakliga produktionsplats under lång tid framöver. Under de tio senaste åren har företaget satsat 1,4 miljarder kronor på den anläggningen.

Läs hela artikeln här.