Amerikansk export fortsätter tappa fart

Exporten av amerikansk craft beer tappar i fart. Men fortfarande är Sverige en av de viktigaste marknaderna för de många bryggerierna.

Det är siffror från Brewers Association som visar att exporten visserligen fortsätter att öka, men inte alls i samma takt som för några år sedan. Exportökningen har planat ut ganska rejält, men det är samtidigt inte så förvånande med tanke på de enorma ökningar som noterades för några år sedan.
Så här har det sett ut de senaste fyra åren:
2014: + 35,7 procent
2015: + 16 procent
2016: + 4,4 procent
2017: + 3,6 procent

Totalt exporterades det runt 56,4 miljoner liter amerikansk craft beer till andra länder.

Den i särklass största exporten, 51,3 procent, går till grannlandet Kanada. Därefter följer Storbritannien på 10,5 procent och Sverige på 6,7 procent.
4,6 procent av exporten går till Korea, 2,7 till Japan och 2,5 procent till Kina. Alla de tre marknaderna är dock snabbt växande, och det är rimligt att tro att i alla fall något av de länderna kommer att passera Sverige. Inte minst beroende på att de inhemska bryggerierna blir allt fler i Sverige.
– Vi ser hur flera marknader har fått ökad inhemsk konkurrens, och där det tidigare amerikansk craft beer var ledande, säger Steve Parr på Brewers Association till sajten Brewbound.
Brewers Asscoaition har under många år jobbat aktivt med att hjälpa sin medlemmar att växa internationellt. Det arbetet går vidare med bland annat besök på Great British Beer Festival i London och på Stockholm Beer&Whisky Festival i Stockholm.