Spendrups ersätter plast med papper

En pappersförpackning ersätter de gamla i plast på Spendrups, först ut är bland annat Mariestads.

I samband med att Spendrups bygger en ny tapplina i Grängesberg satsar bryggeriet även på en ny förpackningstyp av papper.

Tidigare i år skrev vi om att Spendrups ska investera 200 miljoner i bland annat en ny tapplina i sin stora anläggning i Grängesberg. Nu visar det sig att det är fler förändringar på gång. I stället för att plasta in flerpack ska nu plasten runt burkarna ersättas med papper.

Lösningen heter keel clip och den håller ihop burkarna i överkant som ett lock i stället för att omsluta hela förpackning.

– Vi strävar efter en så hållbar och cirkulär förpackningsflora som möjligt. Genom detta får vi en förpackning som är 100 procent materialåtervinningsbar, vilket är i linje med vårt mål att alla Spendrups förpackningar ska vara helt materialåtervinningsbara till 2025, säger Anna Lidström som är hållbarhetschef på Spendrups i ett pressmeddelande.

– Papper har också en högre återvinningsgrad än plast och gör mindre skada i naturen om den felaktigt hamnar där.

Eftersom keel clip är 100 procent papper kommer Spendrups att spara in stora mängder plast vid tillverkningen. När hela sortimentet har gått över till den nya förpackningen räknar företaget med att spara 100 ton plast.

– Vi gör en miljonsatsning i det här nya förpackningsslaget och vi gör det med ett långsiktigt perspektiv. Vi kommer vara först ute på den svenska marknaden, och i de konsumentundersökningar vi har gjort har vi fått mycket positiv respons, säger Magnus Willén som är ansvarig för förpackningsutveckling på Spendrups.

– Det innovativa med den här förpackningslösningen är att burkarna hålls ihop på ovansidan, vilket ger en materialeffektiv förpackning, och det kommer också bli ett snyggt och enhetligt intryck i hyllan i butik. Vi ser verkligen fram emot lanseringen i butik runt påsk nästa år.

Först ut med den nya förpackningen är Mariestads öl och Trocadero.