Solklart miljöval för bryggarna i Mjelga

Bildspel

Bild 3 av 3

Lennart Rylander hoppas att hela bryggeriets verksamhet ska kunna drivas av solenergi.


 

Miljövänligt och engelskt. Det är två av de viktigaste valen för Mjelga Hantverksbryggeri som drivs med solenergi.

Planerna på ett bryggeri i Borlänge började för cirka tre år sedan. Men leveranserna av bryggverket strulade en hel del och saker och ting drog ut på tiden.

– I augusti i fjol kom vi ut ur garderoben till sist, säger Harriet Stenis.

Hon driver bryggeriet tillsammans med Lennart Rylander. De har båda andra jobb vid sidan av bryggningen, men vill också satsa på ölbranschen.

– Vi skippar det amerikanska och vill ha vår egen stil på ölen. Vi satsar mer på öl som inspirerats av England och norra Europa, säger Lennart Rylander.

Att värna om miljön har varit en självklarhet från start för duon. Hela produktionen är ekologisk och målet är att driva hela verksamheten med enbart solenergi.

Runt 20 000 liter är målet under det första året, deras första öl har kommit in på Systembolaget och förhoppningen är att kunna öka försäljningen.

Bryggeriet hoppas också få fler kvinnor att lära sig mer om öl.

– Jag vill få kvinnor intresserade av öl, naturligtvis som dryck, men också själva hantverket att brygga. Jag vill ta emot grupper av enbart kvinnor för att de i lugn och ro ska kunna ta till sig kunskapen. Det är lite tuppfajt i den här branschen i bland, säger Harriet Stenis.

Bryggeriet ligger på en gård men det är trots det gångavstånd till centrala Borlänge. Det gör att man hoppas på en hel del gäster till bryggeriet. Det finns ett provsmakningstillstånd för 20 personer i dagsläget, och förhoppningen är att få till en uteservering.

Sakta men säkert ska alltså bryggeriet växa, och kanske blir det till slut mer än bara en hobby.

– Jag skulle gärna jobba med det här, åtminstone gå ner i tid och kunna brygga mer öl, säger Harriet Stenis.