Södra Maltfabriken släpper HBTQIA-öl

TSMNS släpps till förmån för HBTQIA-rörelsen. Foto: Fredrik Peters

I måndags släppte Södra Maltfabriken ett nytt öl på Systembolaget till förmån för HBTQIA-rörelsen.

– Vi försöker göra en insats för folk som råkat illa ut på grund av corona, det är en hel branch som har drabbats, med inställda framträden och annat, säger Magnus Mårdberg, grundare av Södra Maltfabriken.

– Jag pratade med Vincent Ferrigan på SIdetrack, en av krogarna som vi levererar till om att göra nåt inför pride-veckan. De beskriver själva krogen som en bögbar och vi ville hitta på nåt tillsammans och kom fram till att göra en öl

Ölen som togs fram blev en lager med namnet TSMNS. Namnet refererar till ett initiativ som startats av personer inom HBTQIA-samhället för att skapa mötesplatser i spåren av coronakrisen, som inneburit svårigheter för HBTQIA-personer att träffas.

– Vi fick in ölen på några krogar, men det gick inte superbra. Så nu säljer vi den på Systembolaget i stället och då kommer två kronor per flaska att gå till välgörande ändamål. Artister och scenarbetare som har drabbats av coronapandemins effekter.

– Det är en helt vanlig lager, som ingen ska kunna störa sig på. Vi fick positiv respons på den. De har gillat budskapet, men ingen har ju gjort frivolter – det hör man mer av när man gör andra typer av öl.

Totalt bryggdes 2000 liter av TSMNS och finns tillgängligt i kollin om 24 stycken via beställningssortimentet. Om det blir en one off eller inte är inte klart.

– Tanken är att känna lite hur intresset för den är. Vi har gjort liknande grejor tidigare, ett öl till en Harley Davidson-klubb och ett annat till utlandsveteraner och de två rullar på.