Gubbarna som kör hobby 2.0

Gänget bakom Gysinge: Sveneric Freijd, Robert Brook, Lars Hellström, Yngve Andersson, Lars Jonsson och Lars Bengtsson. Saknas gör Mats Hedberg. Foto: Privat

Ett gubbgäng som gillar öl – det var starten för Gysinge Bryggeri i Sandvikens kommun.

Det är nätt och jämt att de kan kallas norrlänningar, med sörlänningsbesmittade Upplandsgränsen nära inpå, men det går ju förstås. Det kan ju till och med bli en slogan:

– Vi är Norrlands sydligaste bryggeri, berättar en av de sju delägarna, Lars Hellström glatt.

– Vi gör det hör att ha roligt. Det är hobby 2.0.

För Lars började allting 2004 eller 2005. Han och en kompis började brygga öl på Lövstabruk, där de fick låna utrustning. Men till slut blev avståndet för stort och de började se sig om efter en annan plats – och fann den i Gysinge.

– 2013 startade vi en ideell förening där med 30 medlemmar som vi bryggde med där. Men sen 2018 var vi sju medlemmar som gick samman för att starta ett aktiebolag och fixade allt som behöver göras för att starta ett bryggeri. Sen fick vi bidrag från Leader Nedre Dalälven och det hjälpte en del.

Sen dess har de kört på. I dag producerar de 4000-5000 liter per år i sitt bryggverk på 200 liter. Som mest skulle de kunna brygga mellan 8000 och 10000 liter. Fast på senare tid har de stått stilla.

– Vi har haft stillestånd sedan februari på grund av corona. Försäljningen försvann. Men vi är små och har inte satsat stort så det gjorde inte så mycket, vi gick inte under.

– Men nu är vi gång igång igen!

Marknaden är den lokala. Allt till krog och inget till Systembolaget.

– Vår ambition är att göra små batcher med bra kvalitet och vara lokala. Vi satsar inte på Systembolaget, vi har inte de volymerna överhuvudtaget.

– Vi har bara sex sju kunder och merparten av dem finns i Gysinge. Vi vurmar för dem och det lokala.

Därutöver organiserar bryggeriet även provningar och visningar.

Några större planer för bryggeriets framtid har de inte, enligt Lars. Medelåldern på gänget är 60-61 år och alla har andra jobb eller är pensionerade och är nöjda med skalan på verksamheten.

– Vi har bryggt i ett år nu och det får rulla på. Vi får se vad framtiden bär, om det blir lite andra tider. Kanske utökar med nån jästank framöver.

I sortimentet återfinns för närvarande tre öl, en lager, en snäll IPA och en special-IPA för en kund i Sandviken med förkärlek för bärnsten i såväl inredning som öl.