Sänkt alkoholskatt föreslås i Norge

Sänkt alkoholskatt föreslås i Norge. Foto: Pixabay.

Sänkt alkoholskatt för att minska gränshandeln. Det är ett av förslagen från norska partiet Höyre som vill förändra alkoholpolitiken rejält.

 

Norrmännens handelsresor till Sverige ger fina intäkter till Systembolaget och flera andra butiker längs gränsen. Men i Norge ser man inte lika positivt på resorna.

Nu vill Höyre, som i dag bildar regering tillsammans med Venstre och Kristelig Folkeparti, sänka skatten på alkohol för att få lägre alkoholpriser. Det ska i sin tur minska resorna till Sverige.

Flera andra förändringar föreslås också. Man vill låta Vinmonopolet, den norska motsvarigheten till Systembolaget, ha öppet till 20.00, och ölförsäljning i vanliga butiker ska tillåtas fram till 23.00. Ett förslag där det råder oenighet i partiet är frågan om att låta öl upp till åtta procent säljas i vanliga matbutiker.

Flera organisationer har redan kritiserat förslaget och det är oklart om Höyre kan få med sig övriga riksdagspartier i den här frågan.

Partiet motiverar förändringarna med att det ska ge fler jobb i Norge, och det bedöms vara viktigare än övriga effekter av förändringarna.