Sober Bowl erbjuder nykter finalfest

Super Bowl är för många förknippat med alkohol, oavsett om man ser matchen på plats eller någon annanstans. Men Sober Bowl är alternativet för den som vill se matchen utan droger.

Super Bowl är världens kanske största sportevent, sett till uppmärksamhet och antalet tv-tittare. För många förknippas dessutom finalen i amerikansk fotboll med alkohol. Barerna lockar med erbjudanden för att få så många kunder som möjligt under matchen, och såväl på arenan som i tv betalar alkoholrelaterade företag massor av miljoner för att synas.

Men det går faktiskt att följa matchen på ett festligt sett även utan alkohol. Det ska Sober Bowl se till. Initiativet startade i fjol i Houston, Texas, och blev en succé. Till årets Super Bowl utökas satsningen och förutom i Texas ska det även genomföras en Sober Bowl i Minneapolis.

– För många som slutat med droger är alla event runt matchen en fara för att de ska börja igen. Det gör att många väljer att isolera sig och undvika sociala evenemang under matchdagen, säger Jeremiah Gardner på Betty Ford-kliniken till sajten Minnpost.

Sober Bowl är en stor fest är alla som vill kan följa matchen tillsammans med andra, men allt sker utan alkohol eller andra droger. Inför matchen kommer det också att vara en paneldebatt där bland annat de tidigare spelarna Carl Eller och Ryan Leaf deltar. Båda de spelarna hade beroendeproblem under eller efter sina karriärer.