Mitt på torget i Smögen har Smögenbryggar’n slagit upp portarna till en ölhall – byggd på några få månader med hjälp av engagerade delägare och lokala krafter. Nu väntar året-runt-servering med 16 ölkranar och en tysk-svensk meny.
Det doftar nyhyvlat trä och surkål när dörrarna slås upp till Smögenbryggar’ns ölhall – ett vitt hus med bruna knutar och flaggor som böljar i den salta havsbrisen på den västkustska turistpärlan. Invändigt påminner det om en blandning mellan en dansk krog, ett engelskt värdshus och en tysk bierhalle. Bakom satsningen står bryggeriets vd Jesper Jonasson tillsammans med knappt trehundra delägare – många av dem från närområdet – som tillsammans med hantverkare har snickrat, målat och dragit el för att få hallen klar till premiären.
– Det hade vi inte klarat utan delägarna. Det är många timmar ideellt som lagts ner här. Vi har till och med haft en gömd nyckel så folk har kunnat komma och gå och jobba på huset, säger Jesper Jonasson.
Ölhallen är en ny satsning som kompletterar taproomet vid bryggeriet, som blir kvar med fokus på provsmakningar och rundvandringar. Själva fastigheten, centralt belägen mitt på torget, var tidigare nedgången och utan värme. Men när Tina Apelman, ny styrelseordförande och verksam inom fastighetsbranschen, såg potentialen sattes projektet i rullning.– Det är ett löpande projekt. Vi bygger fortfarande på övervåningen, där det ska bli kontor och personalboende. Men restaurangen och uteserveringen är klara och det blev faktiskt väldigt bra, säger Jesper Jonasson.
Med sexton ölkranar, varav tolv initialt är laddade med bryggeriets egen öl, är fokuset tydligt – ölet står i centrum. Menyn är tänkt som ett komplement till drycken, med rätter som korv, surkål, gulasch och tilltugg som passar till öl.
– Salt och fett är ledmotivet i menyn. Det är ölet som är grejen och så får maten stötta det, säger Jesper Jonasson.
Bryggeriets filosofi bygger på att använda lokala och marina råvaror på ett naturligt sätt. Allt vatten i ölet pH-justeras med malda blåmusselskal, som frigör kalcium och tillför karaktär.
– Det kan komma fram lätta smaker av flinta eller nästan lite knallpulver ur musselskalen. Vi har lärt oss att hantera det. Och vi använder ingen kiselgur, separator eller flockningsmedel – vi kör mekanisk filtrering och tång. Det funkar bra för oss, säger han.
Smögenbryggar’n lanserade sina första produkter vintern 2019, precis före pandemin. Idag har de tre fastanställda på ölhallen, utöver personalen vid bryggeriet. Ägandet är fördelat på fyra grundare och omkring trehundra ölintresserade delägare.
– Många av dem har varit med och byggt upp hela stället. Det började med lokala entreprenörer som ville vara med och stötta ett lokalt initiativ. Sen kom det till fler genom emissioner, folk som ville ge bort aktiebrev i födelsedagspresent eller bara gillade det vi gör.
Ölhallen ska hållas öppen året runt, med längre öppettider under sommaren. Förutom servering satsar Smögenbryggarn på ölprovningar, spelningar, företagsevent och samarbeten med andra bryggerier.
– Det vore till exempel roligt att köra ett gästbryggeri en helg, vi har ju inga problem att koppla bort alla våra kranar ett tag. Just nu har vi till exempel öl på fat från tyska Leikem och andra lokala småbryggerier vi gillar. Eftersom vi själva inte gör några neipor eller suröl, tar vi gärna in sådant från andra, säger Jesper Jonasson.Den tysk-svenska inriktningen märks i ölen, menyn och inredningen.
– Vi brygger många klassiska lagerstilar som dunkel, märtzen och pilsner, så det kändes naturligt att bygga ett koncept kring tysk ölhall. Det ger en tydlig känsla och gör det lätt för både gäster, personal och snickarna som jobbar här att förstå vad vi vill uppnå. Det är en tydlig stil och den passar oss.
Det unika läget har också en annan fördel. Smögenbryggar’n har blivit den enda krogen på ön med egen bussparkering, något som är sällsynt i området.
– Vi kan ta emot en fullstor turistbuss precis utanför dörren. Det finns bara två andra bussparkeringar på hela Smögen och de ligger vid fotbollsplan. Men det här är mitt i centrum och det gör att vi redan har kontakt med bussbolag som vill köra paket med lunch, bryggerirundvandring och ölprovning, säger Jesper Jonasson.
Premiären under Kristi Himmelsfärdshelgen blev ett tydligt kvitto på intresset.
– Vi lade bara ut en liten blänkare på Instagram och Facebook. 25 minuter senare var det fullt både inne och ute – helt utan någon annonsering. Så vi får se om ölet räcker sommaren ut, avslutar Jesper Jonasson.
_
Ps. Du prenumererar väl på Beernews nyhetsbrev? Då får du veckans alla nyheter i mejlkorgen varje måndag. Signa upp dig HÄR.
