”Sluta käbbla och hitta en lösning”

Hans Skan på Wermlands Brygghus är trött på käbblet om gårdsförsäljning. Nu vill han att alla parter gemensamt ser till att hitta den bästa lösningen.

Det är i en debattartikeln i tidningen NWT som Skan tycker till. Han är trött på de personer som utmålar gårdsförsäljningen av öl och vin som ett hot mot såväl folkhälsan som mot det statliga monopolet.
”Det är absurt att ställa våra strävanden för att få verksamheten att gå ihop mot Systembolagets stadiga handelsmarginaler, föreskrivna av politikerna. Vi är producenter, inte handlare. Faktum är att varje flaska eller box av de 200 miljoner liter importerade viner som Systembolaget säljer görs av producenter som sannerligen har ett vinstintresse – utanför Sverige.
Att utmåla oss som snöda profitjägare i färd med att försämra folkhälsan är en förolämpning mot människor som arbetar hårt med att få produktionen att gå runt, trots en stadig motvind i form av regler, förbud och förordningar, skriver han bland annat.
Samtidigt vill han få stopp på de diskussioner som med olika argument pekar för vad som i dag är tillåtet eller inte. I stället uppmanar han alla inblandade att tänka nytt och utgå från dagens situation när det gäller svensk dryckestillverkning.
”Det är dags att sluta käbbla och istället söka en konstruktiv lösning. Vi som producenter medverkar gärna till en diskussion hur en sådan kan utformas på bästa sätt för att gynna såväl konsumenter, folkhälsa och en levande landsbygd”
Läs hela debattartikeln här.