Slumpen tog Jackdaw hela vägen till Belgien

Uppsalabryggeriet Jackdaw har nyligen varit hos Alvinne i Belgien och bryggt öl. Det kan man tacka Fredrik Bjarmans kusin Emma Björling för.

– Samarbetet har sin upprinnelse i en lycklig slump, säger Fredrik.

Det här är andra gången som Jackdaw brygger öl till sammans med Alvinne. I fjol var belgarna på besök hos Fredrik Bjarman, Gabriel Axaeus och Gabriel Källberg i Uppsala, den här gången blev det bryggning i Belgien.

Men vägen till ett samarbete gick via Emma Björling, kusin med Fredrik.

– Hon sjunger i vokalgruppen Kongero som turnerat i Belgien. Under en av deras vistelser i Belgien blev dom bekanta med deras öl och deras gästfrihet, berättar han.

Ett bra tag senare träffades Fredrik och Emma på ett släktkalas. Jackdaws öl stod på bordet och samtalet började handla om belgisk öl.

Först ytterligare några dagar senare, när Fredrik fick en mailadress till bryggaren, blev det klart att det var det kända bryggeriet Alvinne som Emma haft kontakt med.

– Jag fick en en mailadress till huvudbryggaren på Alvinne och jag höll på att ramla av stolen av förvåning. Helt utan förhoppningar på att det faktiskt skulle mynna ut i ett samarbete så kontaktade jag dom, berättar Fredrik.

I mailet föreslogs att de skulle brygga en öl tillsammans, och att det skulle vara en öl som firade Kongeros tioårsjubileum.

– Största chocken var såklart att Alvinne tackade ja till vår inbjudan om samarbete.

Alvinne kom till Uppsala i början av september 2015 och tillsammans bryggdes ölet Saison Kongero som senare släpptes på systembolaget i Uppsala men exporterades även till Belgien.

– Saison Kongero är en ”super”-saison, ett lite starkare bordsöl med ett modernt humleschema, berättar Fredrik.

Nu har alltså nästa samarbetsöl bryggts, den här gången hos Alvinne i belgiska Moen. Den svenska profilen på ölet lär bli tydlig med tanke vad Jackdaw plockade med sig till bryggningen.

– Vi tog med oss mängder med svenska hjortron och nu står det ett öl på jäsning fullproppat med dessa härliga bär.

Fredrik lovar redan nu att ölet kommer att dyka upp även i Sverige. Var och hur mycket är ännu inte fastställt.

Det vi kan konstatera är att det är bra att ha kusiner med kontakter.