Skidresa grunden till satsning på bryggeri

Det började med en skidresa och gick via hembryggning till ett riktigt företag. Nu vill Svanshals Brygghus se om det finns en marknad att växa på i hemmatrakterna.

Det är utanför Osby i norra Skåne som Svanshals Brygghus har sitt säte. En av grundarna, Håkan Johnsson har en gård i Svanshals och där har man bryggt ett litet brygghus.

Men det hela började faktiskt i Alperna. Det var under en skidresa i Schladming som de första planerna på att brygga öl dök upp. En del personer har försvunnit sedan dess, men nu är det Håkan Johnsson, sonen Robin samt Christer ”Chrippe” Persson som står för satsningen.

– Vi registrerade vårt bolag i maj i fjol och den första ölen kom ut i augusti, berättar Håkan Johnsson.

Inledningsvis bryggde de en lättöl och en folköl, men det har även gjorts lite starkare maltdrycker.

– Vi hade vår premiär för de starkare ölen på ett lokalt hotell och det blev en sådan succé att det inte var sant. Det var verkligen lyckat, säger Johnsson.

Satsningen är så här långt ganska försiktig och det bryggs 50 liter per batch. Det finns en tanke med att börja på den nivån.

– Vi vill börja så här och se om vi kan få lite försäljning på vår öl. Om det fungerar så kommer vi att satsa mer och då är nästa steg ett bryggverk på 500 liter, säger Johnsson.

Som för de flesta andra bryggerier finns även Systembolaget med i planerna.

– Det borde komma framöver, vi ska anmäla oss dit och hoppas kunna släppa vår första öl på Systembolaget efter sommaren, säger Johnsson.