Gatuarbete ledde till Alfs folkölsfestival

Marcus Hjalmarsson tar en öl hos Alf Johansson på Örebrokiosken när det var festival 2019. Foto: Jeff Flindt

Festivalen började med att Marcus Hjalmarsson på Brewski ville hjälpa Alf Johansson när Helsingborgs kommun låste in hans kiosk med ett vägarbete. Nu har det blivit en tradition och på fredag är det dags igen.

2017 fick Alf Johansson på Örebrokiosken i Helsingborg problem, kunderna försvann och orsaken var ett gatuarbete. Marcus Hjalmarsson på Brewski fick nys om det och ville hjälpa till.

Brewski släppte sin Mango Feber 3,5 exklusivt hos Alf och sen har det utvecklats till en folkölsfestival som lockar uppåt 1000 personer. I år blir det den 27-28 maj samt helgen före Brewskival i augusti.

– Det är opretentiöst med lite korv, hamburgare och folköl – inga artister eller fyrverkerier eller så, berättar Alf.

Han har ingen koppling till Örebro, att kiosken heter som den gör beror på att den ligger på Örebrogatan i Helsingborg.

– Det är rätt kul, P4 i Örebro intervjuade mig för några år och sa att de tyckte att det var kul att Helsingborg hade en Örebrofestival när inte Örebro hade det själva, säger han.

När festivalen börjar på fredag kommer det att finnas rejält med folköl på plats. Bryggerilistan innehåller just nu åtta bryggerier som tar med sig fat, burkar och flaskor.

– De brukar ha med sig ett eller två fat var. Sen blir det nog 25-30 öl på burk eller flaska. Bara Stigbergets skulle ha med sig tio olika folköl på burk.

Det är en vanlig kiosk, så så mycket utrymme finns inte inomhus, men utanför finns en stor grusplan och där kommer han att ställa upp tält, bord och stolar.

– Det enda folk behöver ha med sig är lite gott humör, men sen får de gärna vara lite törstiga också …

Och har du vägarna förbi Helsingborg vid andra tillfällen så är nog kiosken värd ett besök då med.

– Jag har ett stort ölintresse, det syns på mitt kroppsomfång, och jag tycker att det är kul att prova nya grejor. Så jag började sälja hantverksöl i kiosken i samband med den första festivalen, så jag har ett nätt sortiment av folköl.

Här är listan med bryggerier som den ser ut i dag:

Brewski, Helsingborg

Stigberget, Göteborg

Hyllie Bryggeri, Malmö

Barlind Beer, Björkö, Göteborg

Benchwarmers, Helsingborg

Oppigårds Bryggeri, Hedemora

Ödåkra Brygghus, Ödåkra

Remmarlöv Gårdsbryggeri, Remmarlöv