Mannen bakom frasen ”Skål o ha dä gött!”

Bildspel

Bild 1 av 10

Samlaren Roger Svensson har blivit känd i Öl-sverige för sin fras "skål o ha dä gött" i sociala media.

Skål å ha dä gött!

Vi träffade Roger Svensson, mannen bakom hälsningarna på Facebook och en hängiven samlare.

I Sjuntorp utanför Trollhättan hittade vi mannen bakom en av Öl-Sveriges vanligaste och mest uppmärksammade hälsningar på Facebook. Roger Svensson läser mycket om bryggerier och brukar avsluta sina kommentarer med frasen ”Skål o ha dä gött”.

– Det är mest en grej jag kör med , det är väl något man kan säga när någon ska gå hem, säger han.

Frasen dyker upp på många ölsidor på Facebook, inte minst under reportagen på Beernews. Det har fått en del uppmärksamhet av bryggare runt om i landet.

– Jag tycker det är kul att kommentera på Facebook, nu lär jag väl få fortsätta med den här kommentaren, säger han.

Ölintresset har funnits där länge och han gillar att köpa och beställa hem nya öl från Systembolaget. Han har några aktier i de båda Landskronabryggerierna Finn och Brekeriet, men det är en annan del av ölvärlden som han verkligen brinner för. Nämligen samlandet.

I dag finns uppemot 15000 olika öletiketter i hans ägo, och närmare 1000 ölglas har han samlat på sig genom åren.

– Jag gillar att åka runt till bryggerier för att köpa glas eller få några etiketter. Fast de flesta vet nog inte vad jag heter, de säger ”här kommer han som skriver skål o ha dä gött”, säger han och skrattar.

Det finns en hel del spännande etiketter i hans samlingar. Många är från tidigt 1900-tal och då handlar det om bryggerier som för länge sedan lagts ned.

Han och några samlare till hjälps åt och försöker skaffa nya etiketter och glas till varandra. För Roger Svensson har intresset på senare år gått mer åt det moderna hållet. Han gillar att få tag på etiketter och glas från de många nya bryggerier som startas.

– Det blir fler och fler bryggeripubar och då gör de inte etiketter. Men då ser jag till att få ölunderlägg i stället, säger Svensson.

Han är också förutseende nog att försöka hålla koll på de många hembryggare som också gör etiketter till sina öl.

– Det är fantastiskt kul med dom och de är jätteduktiga på etiketter. Det kan vara kul att ha dom om de här bryggarna en dag blir stora och hamnar på Systembolaget, säger Svensson.

När det gäller glassamlingen finns några rariteter i samlingen. Även här handlar det om äldre glas från till exempel Sollefteå Bryggeri och Värnamo Bryggeri. Men han har inte gått lika långt som en av samlarkollegorna.

– Han köpte ett speciellt ölglas för 13 000 kronor, berättar Svensson.

Han har också några mindre samlingar, till exempel har han alla burkar från Pistonhead och dessutom har öl med hårdrocksanknytning blivit en egen samling.

Samlandet har pågått i många år, och inget tyder på att det intresset mattas av hos Roger Svensson.

– Det ser väl ut som att det blir en fortsättning, men ska det fortsätta så här med nya bryggerier vet jag inte hur jag ska hinna med, säger Roger Svensson.

Intervjun avslutas och det blir dags att gå till bilen. Avslutningen på den här artikeln kan bara bli på ett sätt.

Skål o ha dä gött!