Så gick det sen efter lambickatastrofen

Magnus Sundkvist och Camilla Andersson förlorade sin lambicsamling. Nu har de fått pengar från försäkringsbolaget. Foto: Privatbild

I vintras råkade Magnus Sundkvist och Camilla Andersson ut för den värsta mardrömmen som kan drabba en ölsamlare när deras lambicsamling frös sönder. Nu har vi kollat hur det har gått för dem.

141 flaskor lagrad lambic frös sönder när dörren till Magnus Sundkvist och Camilla Andersson ölförråd stod öppen mot 18 graders vinterkyla.

– Det är ett draperi framför ölen, men jag såg med en gång att det var dyngsurt. Jag fick kalla kårar. Jag tog in några värstingar i panik för att testa, men det gick inte. Nåt hade skett, de smakade saft. Smak, syra … allt var borta, det var som om det var utblandat med vatten, sa Magnus Sundkvist när vi pratade med honom.

Nu några månader senare är situationen bättre. Magnus och Camilla har efter lång tid fått pengar från försäkringsbolaget.

– Det drog ut på tiden, de ville ha någon som värderade och det dröjde en månad innan de fick tag på nån. Vi var väldigt oroliga för att det skulle bli nån som dricker Mariestads, men nån vecka efter var pengarna insatta på kontot och de hade gjort en vettig värdering, säger Magnus när vi ringer upp honom igen.

Den värdering han själv gjort hade han baserat på den amerikanska marknaden och riktigt så mycket fick de inte.

– Vi fick 80 procent av min egen värdering, så vi är väldigt nöjda även om vi förstås hellre hade haft ölen kvar. Men nu har vi i alla fall en kassa så vi kan bygga upp samlingen igen. Det är ett tips till andra, skaffa en drulleförsäkring …

Bildspel

Bild 1 av 3

Magnus Sundkvist och Camilla Andersson förlorade nästan hela sin lambicsamling.

Att de skulle få tag i de specifika öl som förlorats tror han blir omöjligt. Många av ölen hade många års lagring på nacken.

– Det går nog inte, det skulle bli för dyrt, så den jakten har vi gett upp. Nu ska vi köpa nya flaskor för att bygga upp samlingen igen.

Ett steg i den riktningen är en resa som paret planerar till Belgien när restriktionerna hävs. Då blir det en rejäl påfyllning i ölförrådet som förstås har larm och sensor nu?

– Nej, vi har inte satt upp nåt än. Det är skämskudde på det och jag lär bli hängd av Beernewsläsarna, men det är ju inte vinter nu. Och jag har fixat låset i alla fall, säger han.