Hembryggarna har sin egen dag på lördag

Jonas Andersson, ordförande för Svenska Hembryggareföreningen Foto: Gustav Lindh

På lördag är det dags Stora Hembryggardagen, och då är det dags att sätta kastrullen på spisen eller bryggverkskontakten i väggen.

Stora Hembryggardagen har firats sedan 2005 som ett tillfälle för lite gemenskap hembryggare emellan.

– Svenska Hembryggareföreningen började med det 2005 som en rolig grej. Att försöka ha ett tillfälle per år där hembryggarna kan samlas och ta en gemensam skål och prata om sina alster på olika sociala forum, säger föreningens ordförande Jonas Andersson.

Han nämner SHBF:s FB-sida, forumet Bryggarn eller hashtaggen #storahembryggardagen2020 på Instagram som platser där hembryggarna kan göra sig hörda under dagen.

En del i firandet är att man ska samlas med vänner för att brygga en öl, något som av samma skäl som allt annat kanske blir begränsat detta år. Helst ska det vara samma öl alla brygger – den här gången är det en best bitter av Peter Eronson som var med i SHBF:s medlemstidning nummer fyra 2020. Eronson och ölgruppen Nybryggarna är de som står för recepten på senare år.

Men Jonas själv ska inte brygga på lördag. Han har annat för sig den dagen.

– Möjligen sitter jag ute i skogen och jagar. Det är sista helgen med hund på rådjursjakten. Jag brygger inte så mycket själv längre, jag hjälper andra som vill lära sig och bistår med kunskap, berättar han.

Här är beskrivning och receptet på den best bitter som gäller i helgen:

Öltyp: Engelsk Best Bitter, 4A

Engelsk Best Bitter

OG: 1.040–1.046

FG: 1.006–1.012

Volymprocent: 3,7–4,8

IBU: 20–40

EBC: 25–35Från SHBF:

Färg/Utseende:

Kopparfärgad.

Bouquet/Arom:

Blommig och örtkryddig humlearom ska finnas på medium nivå. Maltigheten i aromen ska vara medium och den är vanligtvis komplex med ett inslag av fudge, toffé och knäck. Maltigheten ska dock balanseras av den örtkryddiga humlearomen. Fruktestrar upp till medium nivå får förekomma.

Smak:

Humle och maltsmak ska samspela i denna öltyp. Humlesmaken ska vara medium till hög.humlekaraktären ska vara gräsig, örtig och/eller kryddig. Även en låg nivå av citrus/pommerans får förekomma. Best Bitter ska ha en maltkaraktär på medium nivå som upplevs karamellig och knäckig med inslag av fudge och toffé. Bör ha en fuktighet, på liten till medium nivå. En mycket svag tvålighet får finnas. Diacetyl får finnas på en mycket låg nivå. Beskan ska vara medel och balanserande.

Munkänsla:

Medium kropp. Låg kolsyrenivå.

Volym: 10 liter
OG: 1044
FG: 1010
Koktid: 60 minuter
IBU: 25
EBC: Kopparfärgad
Alkohol: 4,5 %

Malt

1500 gram Chevalier Heritage malt (91 %)
50 gram Caravienne (3 %)
50 gram Crystal 240 (3 %)
50 gram Caramünch I (3 %)

Humle
Challenger (X antal gram så att IBU blir 25) – 60 minuters kokning
5 gram Challenger (15 minuters kokning)
5 gram Cascade (15 minuters kokning)
20 gram Challenger (kokslut)
20 gram Cascade (kokslut)

Mäskschema
66 °C i 60 minuter
78 °C i 10 minuter

Vattenbehandling
Tillsätt kalciumsulfat och kalciumklorid i mäsken så att sulfatnivån är 150 och kloridnivån är 100. Justera pH så att mäskens pH hamnar på 5,2–5,3.
Jäst
London Ale III 1318 (Wyeast) ELLER Fermentis Safale S-04

Jäsning
Pitcha vid 16–18 °C och jäs däromkring i 2–3 dygn. Höj därefter till 20 °C (om möjligt) och fortsätta jäsa tills FG är nådd. Om du inte har möjlighet att höja temperaturen fortsätter du jäsa vid den temperatur du utgick ifrån.

Buteljering
Flaskjäsning
Tappar du på flaska kan du använda 4 gram socker per liter öl.
OBS! Om du flaskjäser så kan det vara bra att låta ölet stå kvar i jäskärlet en vecka eller två efter att FG är nått. Annars finns risken att ölet börjar jäsa igen på flaskan. Brittisk jäst har en förmåga att göra det.

Fat
Lägg kolsyrenivån på en hög nivå. Kolsyretabell finns bland annat på Humlegården (humle.se) och MatMagnus (maltmagnus.se).

Notera att alla maltsorter inte finns hos alla återförsäljare, men de kan oftast hjälpa till med att hitta något liknande.