Sista puben räddades av lokalinvånarna

Puben The Manor I Great Holland räddas nu av invånarna i byn. Foto: Montage.

Byns sista pub var på väg att stänga för gott. Då bestämde sig invånarna för att driva vidare puben på egen hand.

 

Alla som har varit i Storbritannien vet hur viktig puben är för lokalinvånarna. Den fungerar som ett andra vardagsrum och en pint efter jobbet är en naturlig del av livet för många.

Men pubarna blir allt färre. Det är svårt att få lönsamhet i verksamheterna om man inte tillhör en större kedja och stängningen under pandemin slog hårt mot många pubägare.

Bland annat var det så för The Manor i byn Great Holland på den engelska östkusten. Byn har två kyrkor men bara en pub, och den stängdes under pandemin. När restriktionerna nu lättat visade det sig att ägaren inte hade kraft eller ekonomi för att öppna sin pub igen.

Det fick invånarna att tänka till.

Efter en del förarbete startade man The Manor Reborn, som är en variant på en ekonomisk förening. Föreningen tog över puben och bestämde sig för att ge den en ny chans

Det gick att köpa akter i puben för 50 pund styck och nu drivs den vidare av invånarna själva.

– När vi fick veta att det inte fanns planer på att öppna puben blev vi väldigt ledsna och kände att vi behövde göra något och förhindra att någon annan verksamhet flyttade in där, säger Andrew Fairbrother, en av de boende i Great Holland.

Aktierna sålde så bra att puben nu lever vidare och dessutom ska den byta namn. En majoritet av aktieägarna röstade nämligen för att den ska ta tillbaka sitt gamla namn, The Ship Inn.