Sebastian vill tillbaka till USA

SOMMAR 2018

Sebastian Jonsson är ordförande i Svenska Hembryggareföreningen. Nu är det hans tur att svara på våra sommarfrågor.

Jonsson tar sig till Tyskland för att hitta sitt favoritbryggeri. Det och mycket mer berättar han om här.

1. Vilket är ditt allra bästa ölminne?

– Mitt bästa ölminne är tveklöst den gången jag och min bror reste till Kalifornien. Vi tog oss först till Venice Beach, Los Angeles där vi spenderade en hel vecka på stranden vid turiststråket. Sedan tog vi tåget ned till San Diego där vi spenderade två veckor. Väl där slöt vi upp med några vänner och gav oss ut på staden. San Diego är ett riktigt ölmecka; man behöver inte promenera mer än något kvarter innan man hittar en bryggeripub och vi provade många olika öl under vår vistelse. Mot slutet av vistelsen så delade vi upp oss och tog bilen ned mot Tijuana. Med hjälp av en lokalbo besökte vi flera olika pubar som serverade mexikansk hantverksöl av varierande kvalité. Hela resan var en fantastisk upplevelse och jag kommer definitivt att återvända dit – snart!

2. Vilket är ditt favoritbryggeri i världen? Varför tycker du det?

– Braurei Heller i Bamberg! Jag ÄLSKAR rauchbier och Aecht Schlenkerla Rauchbier är min absoluta favorit.

3. Hur många bryggerier finns det i Sverige om tre år? Motivera ditt svar.

– Jag tror att antalet bryggerier kommer att fortsätta öka. Däremot är jag övertygad om att många mindre aktörer kommer att dö ut. Det räcker inte att bara brygga lite pale ale och några stouts för att gå runt; man måste sticka ut, hitta sig en nisch. Sedan finns det tyvärr en hel del bryggare som startar eget innan de är erfarna nog för att leverera en bra produkt. Det riskerar att förstöra för de andra bryggerierna.

4. Vilken är den allra bästa sommarölen? Vad gör den så bra?

– Den allra bästa sommarölen? Aecht Schlenkerla Rauchbier Kräusen så klart. Aecht Schlenkerla Kräusen är en utmärkt ljus lager med en gräddig maltighet och subtil rökton. Med den smakkombinationen så kan det inte bli annat än bra.

5. Vem i hela världen skulle du allra helst vilja dricka en öl med?

– Mina fantastiska vänner.

6. Vilken är den bästa ölfestival du varit på? Vad gjorde den festivalen så bra?

– På den frågan finns det bara ett rätt svar: Great British Beer Festival. Jag älskar cask-öl och på GBBF finns det flera hundra olika sorters cask-öl från många fantastiska bryggerier att prova. Varje gång jag är där känner jag mig som ett barn i en godisbutik.