Jugge tror på färre bryggerier i landet

SOMMAR 2018

Jugge Hasselqvist har varit en svensk ölprofil i många år. Nu svarar han på våra sommarfrågor.

Hasselqvist driver bland annat baren Oliver Twist och var med i ölsvängen långt innan de senaste årens explosion med nya bryggerier. Hans bästa ölminne kommer från Belgien.

1. Vilket är ditt allra bästa ölminne?

– Finns så många men ett som sticker ut är när vi efter att ha mer eller mindre brevväxlat med Rochefort i 6 månader fick ett brev med datum och tid när vi skulle vara på plats! Bara att boka och åka. På bensinmacken i stan nära klostret bara garva dom åt oss, ”där kommer ni aldrig in”..en halvtimme senare hällde Fader Antoine upp en 10:a innanför murarna!

2. Vilket är ditt favoritbryggeri i världen? Varför tycker du det?

– Bussig fråga:-) Jag gillar bredd även om jag är ett hophead så eftersom dom liksom rest bredvid i livet säger jag Nynäshamn, gör mig alltid glad.

3. Hur många bryggerier finns det i Sverige om tre år? Motivera ditt svar.

– Hmm, gissar på halvering så kring 150, beror så klart på överetablering och för många risiga bärs. Ska ölkulturen växa eller bli starkare är kvalitet ledordet.

4. Vilken är den allra bästa sommarölen? Vad gör den så bra?

– Det blir en kall pilsner typ Pickla eller Oskar Blues IPA. Det som gör båda bra är så klart att dom släcker törsten och man vill ha mer.

5. Vem i hela världen skulle du allra helst vilja dricka en öl med?

– Lorenzo Dabove, i ölvärlden kallad Kuaska, för att han vägrar ge upp att missionera hantverksöl men är en skön snubbe rent allmänt. Sen är så klart Stene Isacson med, öl och musik, finns inte bättre combo!

6. Vilken är den bästa ölfestival du varit på? Vad gjorde den festivalen så bra?

– Drar till med första SBWF 1992 för att den var banbrytande i ett Öl-Sverige som var katastrof men där och då öppnade en dörr vi aldrig får glömma. Folk har en tendens att glömma och döma, man kan tycka jävligt mycket om öl men släng er ut för stupet och kör själva vetja. Sen utvecklas allt, inget konstigt, men pionjärerna får man fan aldrig glömma.