Finns det en machokultur inom svensk hembryggning? Det tycker Sebastian Jonsson som nu ska jobba hårt med jämställdhetsfrågan som ordförande i Svenska Hembryggareföreningen.
Att brygga öl är inte bara ett intresse för män. Men i bland kan man kanske tro det. Hembryggareföreningens ordförande Sebastian Jonsson upplever det som ett problem.
– Nästan alla tjejer jag pratat med i ölbranschen upplever att de någon gång blivit negativt särbehandlade. I bland genomsyras vår bransch av en machokultur, säger han.
Ett första steg i jobbet med att få till en jämställdhet inom hembryggningen är den ledare som Jonsson skrivit i Hembryggareföreningens egen tidning. Det kommer också att komma fler initiativ under hösten.
– Det här är frågor som jag velat engagera mig i under lång tid. Nu har jag en position där jag kan göra skillnad och då vill jag göra det, säger Jonsson.
Han har sett förbättringar till det bättre på senare tid, men är inte alls nöjd ännu.
– Jämfört med många andra länder har vi kommit längre, men vi har fortfarande en bra bit att gå. Det är talande att en grupp som Ölgäris växer så snabbt som den gör.
Hans tankar har presenterats för styrelsen som också står bakom det kommande arbetet. Under hösten ska arbetet ta fart och målet är att få till en ton där alla har samma värde i föreningen och på sociala media.
Jonsson hoppas på ett starkt stöd från medlemmarna, men är samtidigt inställd på att alla inte kommer att stå bakom honom.
– Jag kan tänka mig att det kommer att finnas ett motstånd, jag är ganska övertygad om att det är så. Det visar bara att vi har en del kvar att göra, säger han.
Han tar just Ölgäris som ett exempel. När den gruppen presenterades i en Facebookgrupp för hembryggare blev det en del del negativa kommentarer.
– Det var ett stort motstånd från en del, och givetvis var det bara män som klagade. Det är viktigt att män engagerar sig i sådana här frågor. Min förhoppning är att separatistiska rum i framtiden inte ska behövas. säger Jonsson.