Sebastian redo att ta över som ordförande

Allt gick snabbt och han var faktiskt inte själv på årsmötet. Men nu ser Sebastian Jonsson fram emot att vara ordförande i Svenska Hembryggareföreningen.

Göteborgskillen Sebastian Jonsson är ett känt ansikte för många inom ölbranschen, inte minst eftersom han är butiksansvarig för bryggeributiken Essensspecialisten i Göteborg.

Men att han skulle bli ordförande i föreningen vid helgens årsmöte trodde han inte själv för en vecka sedan.

– En av styrelsemedlemmarna kom fram under Belgoträffen och undrade om jag ville engagera mig mer och det var jag intresserad av. Sedan sade de att de ville ha mig i styrelsen, säger Jonsson.

Det var först under själva årsmötet i helgen som han via telefon tackade ja till att bli ordförande i föreningen.

– Jag gillar ju att träffa nya människor och jag tycker om ölbryggning så då är det här ett perfekt uppdrag, säger han.

När han själv brygger öl blir det gärna suröl, och eftersom det är ganska lång väntetid på sådan öl, brygger han gärna ofta och jämför de olika ölen.

– Inför SM nu brygger jag tre gånger i veckan, men i vanliga fall brukar det bli runt två gånger i månaden, säger han.

Via sitt jobb märker han av ett snabbt ökande intresse för hembryggningen. Han får ofta guida nybörjare som vill lära sig mer om att brygga öl.

– Det är jättekul att det är så, intresset breddas verkligen och det är fantastiskt.

Sebastian Jonsson brygger gärna suröl.

Föreningens kanske största uppdrag under året är att arrangera SM i hembryggning. I år genomförs tävlingen i Norrköping i början av maj.

– Det är en viktig fråga att titta på hur vi organiserar SM. Dessutom finns det många lokala event som festivaler där vi kan vara med och synas, säger Jonsson.

När det gäller politiska frågor slår han gärna ett slag för samma sak som många professionella bryggare.

– Som hembryggare och privatperson har du ganska stora friheter. Men det finns andra frågor som jag tycker är viktiga, till exempel gårdsförsäljning av öl.

Hans första jobb med föreningen blir att sätta sig in i allt som pågår och som behöver göras. Sedan blir det fullt fokus på att ta föreningen framåt.

– Jag räknar med att lägga ett antal timmar per vecka på detta, men det är alltid givande att lära sig nya saker, säger han.