Samarbete ger vin och öl i samma glas

Öl eller vin? I kväll slipper du faktiskt välja om du befinner dig i Göteborg.

Projektet är ett samarbete mellan Spike, Wine Mechanics och hembryggaren Per Karlsson och det som har premiär i kväll är tre öl som har kombinerats med olika sorters druvmust.

– Vi hade pratat ett tag om att göra något med Wine Mechanics och nu är det dags för premiär, säger Mats Wessberg på Spike.

Grunden är två stycken olika öl, ett brettat och ett surt, där man sedan tillsatt druvjuicen och en jäst- och bakteriekultur som Per Karlsson tagit fram. Tre olika varianter finns det av ölet. En med riesling, en med pinot noir, och en som är en blandning av de båda druvmusterna. Cirka 20 procent must har använts i varje öl.

– Det blir absolut en skillnad på smak mellan de tre olika och jag tycker dom blev väldigt goda, säger bryggaren Karl Janred.

Beernews fick ett smakprov under besöket på bryggeriet och kan intyga att vinet helt klart har satt sin prägel på drycken.

– Syran ska vara ett komplement till ölet, det ska inte bara vara surt. Vi hade lite olika idéer med ölet och lite blev det så till slut att ölet fick bestämma vilken väg vi skulle ta, säger Karlsson som är på gång att starta sitt bryggeri Wild & Sour.

Under torsdagen är det premiär för de tre olika ölen och det sker på tre olika ölbarer. Brewers Beer Bar på Magasinsgatan, Brewers Beer Bar på Tredje Långgatan och Haket kommer att ha varsitt fat. Den som vill prova alla tre ölen får alltså ta sig en liten promenad eller kanske åka spårvagn mellan de olika barerna.

Spike har så här långt mest fått uppmärksamhet för sina humliga och svarta öl. Men faktiskt finns också 2000 liter saison bryggt, där man också använt sig av druvmust från Wine Mechanics. En del av det ölet ligger på vinfat.

– Den här typen av öl kan säkert bli ett komplement till vår nuvarande produktion, säger Wessberg.