Så smakar dagens tillfälliga nyheter

Det släpptes flera goda nya öl på Systembolaget under tisdagen. Foto: Montage/Systembolaget.

Tolv nya öl. Flera är dessutom riktigt bra. Här är våra recensioner av dagens tillfälliga nyheter på Systembolaget.

Det var tänkt att bli 14 nyheter men stannade till slut på tolv. Men vi är nöjda, flera av ölen var riktigt god och det var öl i flera olika stilar som imponerade.

 

Här är våra omdömen:
Untitled Arts Dry-Hopped Lager
475 ml, 30,90 kr, 5,0 %, Lager modern stil/India pale lager

Ölet fanns i butiken men var säljstoppat.

Brygghuset Finn Derailed Bourbon Bock
330 m, 49,90 kr, 8,7 %, Dubbelbock

Rejlt med whiskytoner vid första klunken, maltig med en lätt rökighet, sött utan att bli för sött och med en behaglig eftersmak, Spontant känns det som whiskyn tar mer plats i ölet än tidigare år, men det här är fortfarande ett riktigt bra och spännande öl.

Aecht Schlenkerla Eiche Doppelbock
500 ml, 33,90 kr, 8,0 %, Dubbelbock

Behagligt rökigt med toner av prickig korv, mörkt bröd och lätta frukttoner. Väl dold alkohol och Schlenkerla-ölen ligger alltid väldigt bra i balansen för det rökiga. Mycket god.

Poppels Tropical NEIPA
330 ml, 35,90 kr, 8,5 %, India pale ale

Friskt med en hel del mangotoner, citrus och en ganska stabil maltbas lyser igenom. Välbalanserat och gott utan att bli supertropiskt.

Brewdog Mr President
330 ml, 34,90 kr, 9,2 %, Imperial/Dubbel IPA

Brewdog har gått från att vara ölvärldens stora rebeller till att i dag vara ett bryggeri som brygger öl för en bredare publik. Här hittar vi en tydlig lätt brödig maltbas och en ganska traditionell humleprofil med citrus, tallbar och en markerad beska. Helt okej öl.

Stone Ruined Again IPA

355 ml, 44,90 kr, 10,8 %, Imperial/Dubbel IPA

Fräsch humledoft med tall och citrus i första rummet, och det följer med in i smakerna också. Alkoholen märks en del och gör ölet lite svårare att njuta av i större mängder. Okej öl.

Stigbergets Farmakon 
440 ml, 70,90 kr, 10,0 %, Imperial/Dubbel IPA

Samma ölstil som ovan, men det här äe en trippel-IPA i mer modern stil. Tropiskt med citrus och ananas och även om det känns att ölet är starkt så blir alkoholen mindre påträngande här. God öl.

Founders BA Underground Mountain Brown  
355 ml, 54,90 kr, 11,9 %, Brown ale

Ölet är framflyttat.

Het Nest Peated Quadrupel
750 ml, 77,00 kr, 10,0 %, Abt och kvadrupel

Rökigheten är ganska balanserad men skär sig ändå lite i ett öl av den här typen. Mycket av kvadrupelns karaktär försvinner och det blir lite endimensionellt. Inte dåligt, och säkert ett bra öl för den som verkligen gillar rökigheten.

De Ranke XX Bitter
330 ml, 28,90 kr, 6,0%, Belgisk ljus ale

Fräscht och friskt med grästoner, behaglig humle, citrus och lätta talltoner. De belgiska jästtonerna finns där i bakgrunden och det här är riktigt bra utan att krångla till det.

Baladin Birra Nazionale Glutenfree
330 ml, 27,90 kr, 6,5 %, Belgisk ljus ale

Belgiska jästtoner blandas med frukter och brödiga toner. Ölet känns dock ganska tunt och lyfter aldrig till några högre höjer i min värld.

De La Senne Winter Mess
330 ml, 37,90 kr, 8,5 %, Belgisk mörk ale

Fylligt och gott med mörkt bröd, en del frukter och en lätt rostad ton, där finns en skön jästton och även en fräsch beska som gör sig påmind framför allt i eftersmaken. Komplext och gott.

Sierra Nevada Narwhal
355 ml, 41,90 kr, 10,2 %, Imperial porter och stout

Kakao och kaffetoner blandas med choklad, en ganska tydlig maltighet och förstas rostade toner. Stabilt och gott .

Pöhjala Cherry Island
330 ml, 29,90 kr, 10,0 %, Imperial porter och stout

Körbären märks tydligt och tar en hel del plats. Där bakom gömmer sig en stabil porter och även mandeln får ta plats. Ganska lätt rostat och en förhållande vis lätttillgängligt ”tung” svart öl. Pöhjala är ett av de bryggerier som ofta levererar hög kvalitet utan att få speciellt mycket hajp. Det här är inte det bästa ölet de gjort, men det är fortfarande bra.