Robin mäskar medan han sover på natten

Robin Karlsson, hembryggare Foto: Privatbild

Mäska över natt är Robin Karlssons bästa tips. Då är du klar med bryggningen innan lunch.

Namn: Robin ”Bino” Karlsson

Ort: Norrköping

Ålder: 30

Hembryggare sedan: Januari 2019

Varför började du som hembryggare och hur började det?

– Jag fick idén av en kollega och en annan bekant som båda hade testat på hembryggning, där startade mitt intresse och jag har brunnit för hobbyn sedan dess.

Hur mycket tid lägger du på hembryggning varje vecka?

– Oj, jag skulle gissa på 30 timmar i veckan om man räknar in läsning och forskning, det är lätt att nörda ner sig i något som man verkligen finner intressant!

Beskriv vad det svåraste enligt dig är med att brygga öl hemma?

– Helt klart torrhumlingen. Hade större problem i början av min ”karriär” med oxidation på grund av torrhumling i experimentella IPA/neipa i kombination med flaskor. Det kan vara svårt att bibehålla hållbarheten och undvika oxidation när man öppnar sitt jäskärl flera gånger, och är begränsad av sin utrustning.

Vilket av dina öl är det bästa du bryggt?

– Det är väldigt svårt att välja, då jag inte har en enda favoritstil. Men senast bryggde jag en sats neipa 7.1 procent på eget recept. Lite laktos, havre och vete för att öka på munkänslan och disigheten. Dubbeltorrhumling med Galaxy, Cryo Citra och Cryo Mosaic. Den blev riktigt bra! Tyvärr precis efter högsommaren passerat, men den kommer inte behöva se hösten ändå. 

Vilket öl i världen skulle du helst vilja kunna brygga lika bra som originalet?

– Jag gillar experimentella öl, likväl som traditionella stilrena öl. Men om jag fick välja så skulle jag vilja brygga en exakt kopia på Patrons Project 10.07. Det är en sour-IPA i grunden men smakar som flytande hallonsorbet. Ofattbart god och väl dolda 7 procent ABV.

Har du eller har du haft några planer på att starta ett kommersiellt bryggeri? 

– Absolut, det tror jag alla som läser detta har. Jag skulle absolut kunna se mig själv jobba på heltid på mitt eget bryggeri, men det är nog ett tag kvar innan man kan ta det steget. Däremot har jag och några vänner diskuterat att starta ett kommersiellt nano/micro-bryggeri på hobbynivå.

Berätta om ditt värsta misstag/olycka som bryggare?

-Testade för cirka två år sedan ”over-night-mash” med min kastrull på spisen, och vaknade entusiastiskt nästa morgon, redo för fortsättning men upptäckte att mäsken surnat. Det låg ett tätt lödder som sipprade sig ur kastrullen och luktade fan. Testa inte detta om ni inte vet att ni kan hålla temperaturen i många timmar.

Ditt bästa tips till andra hembryggare?

– Mitt bästa tips är dock samma sak fast riktat till er som tagit steget och kör bryggverk, som jag gjorde för ca 1.5 år sedan. Over-night-mash är extremt smidigt och tidsbesparande förutsatt att man kan sätta bryggverket på temperaturhållning.

De ända märkbara skillnaderna är att effektiviteten ökar ganska markant. 5-10% kan jag vittna om. Samt att du besparar dig massor värdefull tid om du kan sätta mäsken sent på kvällen och sedan fortsätta nästa morgon. ”Bryggdagen” är nu mera oftast klar innan klockan 11:00 för mig, inklusive disk och annat.

Ljust eller mörk: mörk

Kastrull eller bryggverk: bryggverk

Flaska eller fat: fat

Pub eller hemma: pub

Session eller imperial: imperial

Surt eller beskt: beskt

Reinheitsgebot eller Omnipollo: omnipollo